ÅSIKT

Verkligheten tog över

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: AP
Peter Galbraith, f d toppdiplomat.

■ ■Med en ny bok som heter America at the Crossroads: Democracy, Power, and the Neoconservative Legacy har Francis Fukuyama rört om i den amerikanska debatten. 1992 skrev han sin bästsäljare The End of History men den här gången handlar det inte om historiens slut utan om det neokonservativa projektets kollaps.

Fukuyama trodde en gång på detta projekt men det är främst fiaskot i Irak som får honom att byta åsikt. Han säger att den ideologi som dominerat Bush-administrationen nu är mogen att slängas på historiens sophög bland andra förfelade doktriner. I konfrontationen med verkligheten har den rasat samman.

Fukuyama ser det grundläggande felet i de nykonservativas överskattning av den radikala islamismens hot mot USA. Det ledde till "fel slags krig på fel plats vid fel tidpunkt".

■ ■Ingen kan rimligen säga emot honom. Den som tvivlar på hans hårda dom över de senaste fyra årens amerikanska utrikespolitik kan ju läsa det senaste numret av New York Review of Books (4/06). Där ges det misslyckade kriget mot terrorismen och krisen i Irak ett stort utrymme.

En höjdpunkt i numret är den före detta toppdiplomaten Peter Galbraiths artikel under rubriken "Bremers mess". Han skriver om den bok där Paul Bremer skildrar sin tid som prokonsul i Irak. Den aningslöse Bremer hade förstås ingen lätt uppgift att ta hand om ett huvudlöst projekt men uppenbarligen var han fel man på fel plats vid fel tidpunkt. Galbraith skildrar med illa dold ironi den patetiska scen där Bremer efter ett hemligt avskedstagande i rädsla för attentat smyger ut ur det plan som skulle flyga honom från Bagdad för att i stället ta en annan maskin:

"Det som startade med neokonservativa fantasier om hurrande irakier som mötte sina amerikanska befriare med blommor och sötsaker slutar med en hemlig ceremoni och ett falskt flygplan."

■ ■

Också vi i Sverige minns drömmen om blommor och hurrarop,

Per Ahlmarks

och

P M Nilssons

våta visioner. Men med Fukuyama och Galbraith kan man bara konstatera att deras fantasier nu är irrelevanta. Verkligheten har tagit över och den kollapsande nykonservatismen kommer att gå till historien som USA:s egen

Brezjnev

-doktrin.

Torsten Kälvemark ([email protected])