ÅSIKT

Allians mot folkbildning?

1 av 3
Persson.
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

■ ■I dag sitter regeringen och förhandlar med samarbetspartierna om folkbildningspropositionen som ska läggas fram den 22 mars. Förändringarna som föreslås är enligt en initierad källa flera:

 Folkbildningen som en omistlig del av demokratin förstärks.

 Integrationsfrågorna prioriteras – mer folkbildning om andras kulturer och religioner, och bättre möjligheter för invandrade svenskar att delta

 Studieförbunden ska bli mer aktiva som kulturarrangörer.

 Folkbildningen ska motverka mediernas kommersialisering och i högre utsträckning bli en arena för samhällsdebatt.

 Kommunerna uppmanas att sluta skära ner bidragen.

Speciella satsningar på funktionshindrade och pensionärers tillgång till folkbildningen föreslås. Dessutom ska folkbildningen prioritera folkhälsa, it, data samt praktiskt inriktade kurser och förstärka kvalitetsarbetet.

■ ■I dagsläget kostar folkbildningen 2,6 miljarder om året. Vid konferensen Perspektiv på folkbildningen 2005 sade Göran Persson: ”Jag är den första att säga att vi bör höja våra anslag.” Det vill vänsterpartiet också, med en miljard. Miljöpartiet har inte gått ut med någon siffra. Men Persson med sin ”identitet i folkbildningsarbetet” och vilja att vara folkbildningens bästa vän bör väl ändå inte vara snålast under dagens förhandlingar, eller?

■ ■Den mest intressanta politiska konflikten finns inom borgerligheten. Även om inget talar för att alliansen spricker på folkbildningsfrågan så visar det hur olika partierna i grunden är. Folkrörelsepartiet centern har alltid prioriterat folkbildningen som ett led i att låta hela Sverige leva, medan moderaterna alltid vill spara. I år är det likadant:

Reinfeldt vill skära 300 miljoner.

Olofsson vill höja med 400.

Måste centern överge ytterligare en kärnfråga för att ta borgerligheten till makten eller kommer Reinfeldt också i verkligheten att bli så mysig som sin image?

Pelle Andersson