ÅSIKT

Freivalds gick av fel skäl

”Hon har ägnat 900 ministerdygn åt stormaktskryperi”

KULTUR

Laila Freivalds lämnar Arvfurstens palats av fel skäl. Hon borde i första hand ha tvingats bort på grund av sin utrikespolitik.

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Freivalds.

Freivalds visade sig omdömeslös redan vid sitt första statsbesök. Av tradition åker en ny utrikesminister allra först till Finland för att visa respekt för landets självständighet. För Freivalds var Finland bara en anhalt på väg till moderlandet Lettland. Väl där avfärdade hon hätskt EU:s och FN:s skarpa kritik mot hur Lettland inskränker den ryska minoritetens medborgerliga rättigheter. Istället utlovade hon att "om Ryssland bråkar så kommer vi och hjälper er". Tyvärr frågade ingen exakt vad hon menade.

Sedan dess har hon ägnat knappa 900 ministerdygn åt stormaktskryperi. Sommaren 2004 skrev hon tillsammans med Storbritanniens utrikesminister Jack Straw en artikel som både legitimerade anfallskriget mot Irak och tortyren av irakiska fångar. Hon visade förståelse för USA när Falluja lades i ruiner, liksom inför andra krigsförbrytelser. Hon har inte framfört någon nämnvärd kritik mot Israel, trots den fortsatta ockupationen och apartheidmuren.

Det skandalösa med Freivalds är alltså att hon fört en feg och proimperialistisk utrikespolitik, men den skapade av förklarliga skäl inga drev; borgarna vill ju snarare gå ännu längre.

Eftersom borgarna inte kan vinna några val på sin egen politik måste de operera med karaktärsmord på enskilda statsråd. Freivalds har inbjudit till det, men samtidigt ingår kampanjen i ett större mönster: den så kallade Alliansen vill inte prata politik - och det är helt begripligt. "Sossarna har suttit för länge" är deras mantra, men det är ju inget argument för någonting. Att Freivalds däremot satt alldeles för länge, är en annan sak.

Åsa Linderborg