ÅSIKT

Kryperi då som nu

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

■ ■I tisdags presenterades Vetenskapsrådet sin redogörelse till regeringen om Sveriges förhållande till nazismen. Detta sällsynt kostbara forskningsprojekt tillkom efter Göran Perssons önskan att vi måste göra upp med Sveriges mörka förflutna. Professor Klas Åmark konstaterade att man egentligen inte har kommit fram till så mycket nytt, även om kunskapen "fördjupats". Så skickade till exempel Sverige tillbaka tyska desertörer till Nazityskland. Rapporten väckte stora reaktioner. Folkpartiet, bland andra, vill ha en sanningskommission.

I onsdags släppte Amnesty nya uppgifter om hemliga CIA-transporter. Flera EU-länder har erkänt att man har upplåtit sina flygplatser för USA, som därigenom har skickat politiska flyktingar och desertörer - så kallade terrorister - till fängelse, tortyr och avrättning. När Laila Freivalds i höstas ansattes om huruvida Sverige också varit CIA behjälpligt, svarade hon med en lämplig munfull floskler - på samma sätt som hon bagatelliserade skandalen med de utvisade egyptiensvenskarna.

■ ■Om man lägger historikernas rapport bredvid Amnestys framkommer ett mönster. Det stavas stormaktskryperi. Ingen har dock krävt en sanningskommission om vårt pågående förhållande till dem som i dag bryter mot folkrätten och kränker de mänskliga rättigheterna.

I onsdags uttalade sig Leni Björklund förhoppningsfullt om ett närmare samarbete med Nato, en organisation som leds av krigsförbrytare som Bush, Cheney och Rumsfeld, som börjar se Sverige som en kronjuvel bland sina "alliansfria" partners.

Med andra ord kommer framtidens historiker att tvingas sysselsätta sig med Sveriges mörka förflutna i början av 2000-talet.

Åsa Linderborg ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM