ÅSIKT

Så blev vi alla borgare

JOHAN EHRENBERG om en trend som vi har chansen att äntligen bryta

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Johan Ehrenberg.

Det är nog dags för arbetarrörelsen att sluta underskatta borgarna. Gömd bakom en myt om "regeringsduglighet" och "ansvarsfullhet" har s och facken blivit blinda för hur mycket borgarna förvandlat oss alla. Moderaterna har inte blivit "arbetarparti", men det som hänt är att vi alla blivit borgare.

Och värre kan det bli.

Att man ska rösta mot Reinfeldt handlar inte om att han lovar 85 procent i bidrag till dyr tandvård, medan Persson lovar 90 procent. (Båda förslagen är löjliga. För en låginkomsttagare är tandoperationer som kostar 50 000 och uppåt ändå en omöjlighet. Mest löjligt är att det faktiskt bara kostar tio miljarder att göra tandvården helt gratis för alla.)

Inte heller är det borgerliga skattesänkningar kontra s-sänkta maxtaxor som är valfrågan. Problemet är något mycket värre och mycket mer fundamentalt. Borgare i regering systemskiftar. De lyckas! Och de förändrar framför allt arbetarrörelsen.

Några bilder: bläddrar i studentkataloger från gymnasieskolor. Alla pojkar utom en (1) har mörk kostym och studentmössa. Alla flickor utom några i "estetisk linje" har vita klänningar och högklackade skor. En slump? Eller är det femtiotalet vi ser igen? Där ungdomsrevolt handlar om fylla och där man inte nånstans ser kollektiva försök att säga till vuxenvärlden "vi tänker inte bli som ni". Anpassning, en brist på alternativ. Jo, ytan avslöjar oss. (Det är inte en slump att affärslivets människor alla är exakt likadant klädda - samtidigt som de talar om "individualitet".)

Åker och träffar socialarbetare som bara pratar om att individen måste satsa på sig själv, att man måste coacha och... Orden är från näringslivet.

Håller föredrag om pensionsskandalen i gammal industristad. Full lokal, alla lika förbannade över de låga pensionerna och systemet som gjort oss alla till aktiespekulanter. MEN för tio år sen var lösningen självklar "återinför pension baserad på offentligt sparande". I dag är reaktionen "hur ska jag placera mina pengar då?" (Jag hör mig själv svara "köp realränteobligationer". I stället för politik pratar vi bästa placering. Så skyddar DU dig.)

Träffar homosexuella och transpersoner i Göteborg. Långa diskussioner om det absurda könsfängelset. Men deras lösning? Kampen för att få leva ett annat liv har blivit rätten att få gifta sig och leva i en egen borgerlig kärnfamilj! Rätten att få vara "som alla andra".

Jo, det hette så för länge sen. Den BORGERLIGA kärnfamiljen. I dag heter det inget, det finns inget alternativ att ställa emot. Det sorgliga är att varje försök att skapa ett annat sätt att leva i det här samhället är förpassat till de utslagnas domän. Och deras räddning är alltid att bli som vi.

Visst finns ungdomsuppror. Visst finns ideologi i såväl piratparti som rörelser för gratis kollektivtrafik, men min poäng är att upproret mot den borgerliga äganderätten kan sluta som en kamp för den egna konsumtionen, om inte uppror möts av en arbetarrörelse som också vill förändring. Och vad möter piratungdomar? Bodströms övervakningspolitik!

Är du ung och vill skapa något ihop med andra så är du TVUNGEN att bli företagare och vi hamnar snart i lösningar på världens problem som något man "samtidigt kan bli rik på".

Hur blev det såhär?

Varifrån kommer förvandlingen av arbetarrörelsen och dess barn, så att politik inte handlar om ett annat sätt att leva, ett annat samhälle, en bättre värld?

Systemskiftet! Pengar blir ideologi, blir vardag. Jag är den förste att anklaga Kjell-Olof Feldt, Göran Persson, Nuder och andra anpasslingar och teknokrater. Ja, lägg in en Peter Eriksson eller en Ohly i kedjan, det finns egentligen ingen skillnad, de har alla stött och accepterat en borgerlig ideologi för ekonomin som något nödvändigt.

Men vänta nu! Accepterat! Inte skapat.

För det vi ofta glömmer är att systemskiftena är skapade av borgerliga partier, ekonomer och ideologer.

Spekulationsekonomin i Sverige startade när borgarna införde allemanssparande 1979. Arbetarrörelsen anpassade sig och följde på (vilket slutade i det nya pensionssystemet). Skatteförändringarna började med borgerlig regering (kommunerna förlorade rätten att beskatta juridisk person) och låt oss inte glömma att det var Gösta Bohman som ekonomiminister som införde den nya synen på statsbudgeten och lyckades hitta på statskulden i samma veva. (Vilket i slutändan blivit Perssons "överskottsmål på 2 procent" och "utgiftstak".) Borgarna skapade system som arbetarrörelsen anpassade sig till - för att inte skapa oro och bråk med näringsliv. Det vill säga "marknaden".

Det var Bildts regering som avskedade flera hundratusen ur offentlig sektor, det var Persson plus Schyman som fortsatte på den vägen. Borgerliga ekonomer skapade den fasta valuta med "det nödvändiga stålbadet" som höll på att knäcka ekonomin totalt. Behöver jag påminna om skattereformen - var kom den ifrån? Vem skapade systemen med "privatisering" och "avreglering". Vem traskade lydigt på i samma banor? El. Tele. Post. Skolan.

Vi lever alla i en borgerlig värld där vi "satsar på oss själva", väljer och gråter med våra barn över omöjliga val och en omöjlig press, där hyckleri och betygsjakt fått ersätta varje tanke på att "lära för livet". Och vad ska man säga om en fackföreningsrörelse som på allvar åker ut i skolor och informerar 17-åringar om att det är bra att vara med i facket för då får man avtalspension. OM FEMTIO ÅR!

Det handlar om att vi alla lever i den borgerliga ideologin, varje dag återskapar vi den i vår vardag. Den borgerliga ideologin inom arbetarrörelsen handlar om skötsamhet, om anpassning, om att "vara sparsam" och "visa ansvar".

Borgarna garvar. "Varför ska inte du få ha det bra?" skriver Mercedes i sin nya annonskampanj. Och märk nu det absurda. Diskuterar du detta med arbetarrörelsens företrädare så är de med rätta upprörda över direktörerna, men STOLTA över den egna "ansvarstagande" anpassningen. Det är som när första majdemonstrationen krävde kostym. Man skulle visa att man var lika fin - ja finare än borgarna.

Vi fick en arbetarrörelse i kavaj, men utan ideologi om ett annat sätt att leva.

Så varför ska vi rösta mot Reinfeldt?

Det handlar om "allt är ditt fel"-ideologin. Nästa steg i systemskiftet. Alliansen ger sig inte på skolan, vården, omsorgen. De kommer nog inte ens avskeda mer inom offentlig sektor. De ger sig på arbetslösa, sjuka och facken. Borgerligheten har lyckats ändra synen på ägande, på "sparande", på vinstjakt, på offentlig sektor, men de har inte lyckats ändra majoritetens syn på omfördelning och solidaritet. Fortfarande tycker de flesta svenskar att man betalar skatt till sig själv OCH TILL ALLA ANDRA. Borgarnas ideologi är att man ska se det som att vi betalar bara till oss själva, och de som inte kan vara med och betala ska man pressa. Ideologi! Man har sig själv att skylla och andras (samhället) uppgift är bara att heja på och uppmuntra "egna satsningar". Ungdomar ska få en "personlig coach" om de är arbetslösa. Och facket ska man vara med i "om det lönar sig". De kraftigt höjda kostnaderna för medlemskap alliansen föreslår handlar om att låginkomsttagare och unga ska göra kalkylen "det är för dyrt med facket".

Min poäng är denna: införs allt det här - mindre saker var och en för sig - så ändras systemet och då ändras arbetarrörelsen.

Varken fack eller socialdemokrati kommer att orka ändra tillbaka. Tro inte att "nuderismen" gillar starka fackföreningar. Tro inte att "de ansvarstagande" kommer att sätta långtidssjukas rehabilitering före företagens vinstjakt. Se hur Bodström anpassat kriminalpolitiken till borgarnas hårda tag. Se hur skolan förvandlas till "ordning och reda"-ideologin. Se hur s tar över folkpartiets "kravpolitik" på invandrade svenskar.

Vandrar vi på Reinfeldts väg några år kommer v och s att traska efter. Det tog över tio år för s att lova återställa a-kassan "om ekonomin tillåter". Vem tror att de sänker de pålagor och krav borgarna lägger på "arbetsskygga"?

Vi har alla blivit alltmer borgerliga - nej, jag förnekar inte klasserna eller fattigdomen eller förtrycket i Sverige - jag bara påpekar att lösningarna vi diskuterar är varianter på de borgerliga. Det är inte de som blivit sossar. Det är vi andra som blivit borgare.

Att rösta mot en borgerlig regering handlar om att bryta en trend av förborgerligande av oss alla. Det är ett rent självförsvar.

Johan Ehrenberg