ÅSIKT

Fegheten förlorade

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Urban Andersson
Drar hem till byn.

■ ■Sedan i söndags besitter borgerligheten både den ekonomiska, mediala och politiska makten. "Nu börjar jobbet!" skrev Svenskt Näringsliv hotfullt i en stor annons i tidningarna i går, där de tackar svenska folket för den borgerliga segern. Här visar de borgerliga kärnväljarna vilka krav de ställer på Fredrik Reinfeldt, samtidigt som de ler i mjugg över att de lyckats lura så pass många att tro att en sammetsögd skattekverulant från Täby skulle vara en bättre sorts socialdemokrat än Göran Persson.

Näringslivet tolkar valresultatet som ett mandat för en ohämmad högerpolitik. I själva verket förlorade socialdemokraterna för att de inte vågat föra en socialdemokratisk politik, moderaterna vann för att de låtsades att de ska göra det.

■ ■Socialdemokraterna förklarar sin förlust med att deras valrörelse "kom i gång lite för sent". Sanningen är att det var ganska mycket som aldrig kom i gång. Trots tokhög tillväxt har man inte drivit en radikal omfördelningspolitik, utan tvärtom låtit klassklyftorna växa - en utveckling som högern egentligen är nöjd med, de vill bara ha makten att leda den själv.

Göran Perssons namn kan inte knytas till en enda progressiv välfärdsreform, men väl till Torp. Denna bedrövliga symbol för uppkomlingens mänskliga men provokativa klassrevanschism förstärker framtoningen av brukspatronen som ser hela omgivningen som sitt privata fögderi.

■ ■Men folk har inte vänt Persson ryggen för att han är bufflig, utan för att han fört en bufflig politik. Efter fyra kromblå år med Reinfeldt och Leijonborg kommer vi att minnas honom som en mysfarbror. Den amerikaniserade mediebilden av det perfekta paret Fredrik och Filippa, som vår tids beundransvärda makarna Kennedy, kommer att få oss att längta efter hemma hos-reportage från trivselviktiga Görans och Anitras herrgård.

Göran Persson skulle ha avgått för länge sedan, men det räcker inte med att han åker hem till byn. Hela den socialdemokratiska politiken måste bytas ut och vila på en verklighetsbeskrivning som LO-kollektivet och den lägre medelklassen känner igen. Arbetarrörelsen måste väcka sitt ursprungliga systemkritiska konfliktperspektiv till liv och återigen spinna utopier om att en annan värld är möjlig.

Åsa Linderborg