ÅSIKT

Neo och konspirationerna

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

■ ■Medan det neokonservativa projektet håller på att kollapsa i USA tuffar den svenska avdelningen på i form av det liberala nyhetsmagasinet Neo. I det senaste numret saknar vi förstås Maria Borelius bland de skickliga analytikerna. Å andra sidan får vi en kolumn av Hans Bergström som kverulerar över att Gustav Fridolin anställts av TV 4 fast han ”saknar all utbildning värd namnet”. Själv är Bergström docent, glöm aldrig det. Det var därför han med sin överlägsna kunskap förordade ett krig mot Irak.

Mer värd att diskutera är annars en intervju med den tyske statsvetaren Matthias Küntzel som förkunnar att islamismen är vår tids nazism. Den som inte följer tysk debatt vet förstås inte vem Küntzel är. Då kan jag berätta att han för bara några år sedan med delvis yvig vänsterretorik skrev en bok som stödde serberna i deras kamp mot de muslimska kosovoalbanerna. Nu har dock Hizbollah efterträtt albanerna som ett ännu värre hot.

■ ■Medan hela den civiliserade världen i somras upprördes över Israels brutala förstörelse av Libanon efterlyste Küntzel en modig uppslutning bakom Olmert och hans regim. Inte undra på att han blivit nästan ihjälkramad av de grupper som inte tål kritik av Israel, typ Neos redaktion.

Küntzel är med andra ord knappast en seriös debattör. Det är synd, för en del av det han tar upp behöver verkligen diskuteras. Det gäller både islamismen och Hamas och den antisemitism som inte har att göra med ett legitimt motstånd mot Israels övervåld. Men själva hans historiesyn är falsk. Vi har ändå mödosamt lärt oss att varje likhetstecken mellan nutiden och nazismens eller fascismens ideologier i grunden är falsk. Är islamisterna nazister så är Küntzel med samma logik fascist. För vilken annan etikett kan man sätta på den som förbehållslöst försvarat statsterrorism?

Islamisterna ”är kapabla att föra en mycket klok politik för att uppnå sina mål”, säger Küntzel. Har vi hört den konspirationsteorin förut? Visst, snart har de tagit över frimurarna också.

Torsten Kälvemark ([email protected])