ÅSIKT

Osakligt, Ohrlander

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Erica Lejonroos.

■ ■ Aftonbladets krönikör Gunnar Ohrlander går till ett våldsamt angrepp på TV4 i en krönika i Aftonbladet den 11 november. Ohrlander påstår att TV4 felaktigt publicerat uppgifter om moderaten och den före detta ledamoten i Kris Stockholm, Erica Lejonroos tandvårdsbidrag.

Hans belägg för detta är minst sagt ihåliga.

Ohrlander påstår att inslaget är fel och att TV4 sagt att Erica Lejonroos beviljat sig själv pengar. Det har vi aldrig påstått, däremot att hon och en annan styrelseledamot beviljat varandra pengar.

Detta görs trots att Kris-styrelsen enligt TV4:s källor beslutat att styrelseledamöter inte skulle kunna söka pengar direkt från styrelsens fondmedel, eftersom de då skulle kunna hamna i en jävsituation. Utöver det uppenbara jävsförhållandet uppfyllde varken Lejonroos eller den andre styrelsemedlemmen de krav som specificerades för att kunna beviljas pengar.

■ ■Lejonroos var inte berättigad till pengarna eftersom hon var bosatt i Sundbyberg och inte i Stockholms stad, vilket är en förutsättning för att kunna ta del av stiftelsens pengar.

När det handlar om den andre ledamoten så tjänade den personen för mycket för att vara aktuell för bidragspengar.

I en bandad telefonintervju får Erica Lejonroos möjlighet att bemöta uppgifterna vilka hon dessutom bekräftar.

Ohrlander skriver också att man bestämde att dra pengarna från hennes lön när misstaget upptäcktes, men Erica Lejonroos hade ännu inte betalat tillbaka pengarna när TV4 sände inslaget.

Gunnar Ohrlander påstår att TV4 granskat Erica Lejonroos i efterdyningarna av att Borelius och Stegö Chiló avgått som ministrar och hängt på trenden att avsätta moderata politiker.

Tror Gunnar Ohrlander på allvar att TV4 hade låtit bli att granska om det gällt en socialdemokrat? Ohrlander oroar sig för tryckfriheten och demokratin.

Kanske borde han då också oroa sig för om medierna valde att bara granska ett visst antal moderater per år, särskilt efter valet som lett till maktskifte i riksdagen och i många kommuner och landsting. I en demokrati borde väl granskningen av dessa nytillträdda moderater i maktposition öka.

Erica Lejonroos fick pengar hon inte var behörig till och detta inträffade bara månader innan hon skulle tillträda som styrelseordförande och kommunalråd i Sundbybergs kommun. Det är kontentan av vårt nyhetsinslag.

■ ■Gunnar Ohrlander är krönikör och fri att tycka vad han vill. Men den friheten borde inte befria honom från ansvaret att kolla upp vad som är rätt och vad som är fel innan han låter en text gå i tryck.

Svar direkt:

Läs också:

Johan Stambro

ARTIKELN HANDLAR OM