ÅSIKT

Hur många lågenergilampor väger upp en moderat?

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

■ ■Miljön och klimathotet är plötsligt på allas läppar som den absolut viktigaste frågan. Framför SVT:s storsatsning Planeten kastas vi mellan djupaste förtvivlan och undergångshicka. Tidningsspalterna fylls av hetaste stoff om det vi känt till sedan årtionden. Jorden går mot katastrof - vattenbrist, överhettning, översvämning och i värsta fall undergång.

Och som den usla människa jag är tänker jag låga små tankar: Bäst att åka på semester utomlands nu - snart går det inte. Och sedan självprygel - usla, usla egoist. Vad är väl mitt semesterflyg mot översvämmade Tuvalu.

Och just det är problemet. Miljön görs i debatten till en personlig samvetsfråga. Det är våra vardagsval som avgör jordens framtid. Men allvarligt talat, mitt lilla skitsamvete är en smula i den gigantiska sopförbränningen mot verklig politisk förändring. Det är inte mina fyra lågenergilampor eller ekologiska mjölklitrar som kommer att rädda Bangladesh från översvämning - även om de är trevliga smulor. Som tillsammans med alla andras små trevliga smulor skapar en liten trevlig känsla av ansvar och påverkan.

■ ■Konsumentmakt i all ära, men så länge flyget går spelar det inte stor roll att några väljer tåget. Jag vill inte vara krass och cynisk, men det finns en punkt när det personliga valet blir ett substitut för krav på verklig politisk förändring. För medan vi ältar vad vi har i varukorgen så har den nya regeringen stoppat den flygskatt som förra regeringen med stödpartier beslutat att införa. Flygskatten ansågs dålig för jobben och tillväxten. Och biltullarnas trängselavgiftspengar ska gå till nya vägar istället för utbyggd kollektivtrafik. Och miljöbudgeten i Stockholm har halverats.

■ ■Överraskande? Nej, när Svenska Naturskyddsföreningen inför valet 2006 undersökte hur de politiska partierna agerat i riksdagen var moderaterna det parti som utmärkte sig - för sitt extrema ointresse och motstånd vad det gäller miljöfrågorna. Men miljöfrågan är ju ändå global, kanske någon tröstar sig. I EU var det också ett av de svenska partierna som utmärkte sig för miljömotstånd - moderaterna.

Ira Mallik ([email protected])