ÅSIKT

Ska vi svälja deras myter?

PETTER LARSSON vill inte ta över sverigedemokraternas världsbild

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

■ ■Vi har varit för dåliga på att tala om integrationsfrågorna. Nu måste vi prata mer om dem. Det tyckte både socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog och moderaternas Per Schlingman i söndagens Agenda (SVT 1).

Det är en tes som ofta framförts efter sverigedemokraternas valframgångar.

Den är inte sann. Politiker, forskare och journalister har ju knappt talat om annat än integration, invandring, etnicitet och kulturskillnader det senaste decenniet! Slå upp vilken tidning som helst: Apatiska flyktingbarn. Islam. Diskriminering. Utanförskap. Språktest. Kulturkanon. Islam. Religiösa friskolor. Slöjförbud. Ungdomsrån. Islam. Ja, det är ju bara ett år sedan en koalition av kyrkor, föreningar och politiska partier drev fram den tillfälliga asyllagen i vad som måste ha varit det humanistiska Sveriges mäktigaste kampanj på årtionden.

■ ■Däremot, men det är något helt annat, så har nästan inga debattörer accepterat sd:s bild av invandrarna som det allt överskuggande problemet och minskad invandring som generallösningen.

Om de etablerade partierna nu faktiskt inte alls har tigit om integrationen, är det då i stället perspektivet som måste ändras, för att vinna tillbaka sd-väljarna? Är det vad Ulvskog och andra menar, att de inte talat på rätt sätt, det vill säga på ett sätt som tilltalar dem som röstat på sd?

■ ■Det är i så fall en vanvettig strategi. Risken är att man i överdriven nervositet över ett litet treprocentspartis attraktionskraft tar över sd:s världsbild - och lösningar. Det har skett förr. Ny Demokratis program genomfördes under 90-talet till stora delar av både den borgerliga och den socialdemokratiska regeringen. I Danmark har de flesta övriga partier, med Venstre i spetsen, mer eller mindre accepterat Dansk folkepartis problemskrivning. Resultatet är inte bara att varje debatt, vad den än egentligen handlar om, snabbt landar i att invandrarna, särskilt muslimerna, är problemet, utan också i en starkt invandrarfientlig lagstiftning.

Att acceptera den myt om den uteblivna debatten som sd så intensivt har odlat är att ta ett steg på den vägen.

Petter Larsson ([email protected])