ÅSIKT

Sara Stridsberg får Aftonbladets litteraturpris

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Lars Rosengren
Sara Stridsberg - får 50 000 kr av Aftonbladets kulturredaktion.

■ ■ Sedan 1957 delar Aftonbladet ut ett årligt litteraturpris.

Priset utdelas ”på exklusivt konstnärliga grunder till någon svensk diktare som ännu befinner sig i skapande utveckling”.

I enlighet med detta har juryn, som i år har bestått av Gunder Andersson, Pelle Andersson, Pia Bergström, Lennart Bromander, Håkan Jaensson, Helle Klein, Anders Paulrud och Jenny Tunedal, beslutat att till den fyrtionionde mottagaren av Aftonbladets litteraturpris utse Sara Stridsberg.

JURYNS MOTIVERING

Huvudpersonen i Sara Stridsbergs roman Drömfakulteten, Valerie Solanas, blev sexuellt utnyttjad som barn, tidigt drogberoende och prostituerad, intagen på mentalsjukhus och död i smuts och ensamhet på ett pensionat för utslagna. Känd för eftervärlden har hon blivit som det manshatande Scum-manifestets författare och för sitt mordförsök på Andy Warhol.

Det finns mycket elände i Sara Stridsbergs roman, men det är ingen eländesroman. Författaren skapar om Valerie Solanas till en mäktig och uppfordrande litterär gestalt, ett offer som vägrar vara offer, furiös, lidelsefull, stolt och obarmhärtigt självdestruktiv som svar på världens, inte minst den manliga världens, svek mot henne. Det utgår en energi från denna litterära gestalt som får läsaren både att huka sig och känna sig uppfordrad. Valerie Solanas berättigade vrede undgår man inte.

Sara Stridsberg använder en både originell och raffinerad litterär teknik. Tidsplanen skiftar, men allt berättas i presens. Valerie betraktas från alla håll och kommer också själv till tals i bitska genmälen till berättaren som försöker intervjua henne på dödsbädden. Alla perspektivskiften känns fullkomligt naturliga och i all sin komplexitet är det ingen tung roman.

Sin mycket personliga experimentella stil hade Sara Stridsberg prövat redan i debutromanen Happy Sally om den legendariska kanalsimmerskan Sally Bauer och i denna hennes andra roman utvecklar hon den med imponerande virtuositet. Drömfakulteten förtjänar att bli en svensk romanklassiker.