ÅSIKT

Svar direkt:

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

■ ■SNS har alltid levt på näringslivets pengar, men finansierades alltså inte direkt via SAF. Och Så blev Sverige fattigt, en blygsam bok på 22 sidor, finansierades genom Näringslivets Fond, som i sin tur finansierades av SAF. Tack för dessa påpekanden.

Sture Eskilsson vore inte den mästerpropagandist han är om han inte i sitt svar passade på att åter sprida den gamla slitna lögnen att Sverige släpade efter andra länders ekonomiska utveckling sedan 1970-talet. Detta låtsasvetenskapliga argument har högern nu i över 15 år använt för att motivera sänkt skatt för de rika och försvagad välfärd för alla andra.

■ ■Men sanningen är att ingen eftersläpning någonsin existerat. Sveriges produktivitet har sedan 1970-talet och fram till i dag slagit inte bara OECD-snittet utan också högerns favoritländer USA, Storbritannien, Australien och Nya Zeeland. Detta visas nu senast i IMF-rapporten Eurosclerosis or Financial Collapse: Why Did Swedish Incomes Fall Behind? som kom förra året. Rapporten är nödvändig läsning och en länk finns på http://josefsson.net för alla intresserade.

Välfärdssamhället är det mest framgångsrika samhällsexperiment som någonsin genomförts. De nordiska länderna har på ett unikt sätt lyckats kombinera hög tillväxt och hög levnadsstandard med små inkomstskillnader och ekonomisk trygghet också för dem som har det sämst ställt. Detta storslagna experiment vill högern nu att vi överger till förmån för de gigantiska inkomstskillnader som Sture Eskilsson skisserar. Problemet är att en stor majoritet av svenskarna skulle förlora på ett sådant systemskifte. Och om det jämlika välfärdssamhället faktiskt fungerar bättre än det ojämlika lågskattesamhället så finns det ju inget skäl att rasera välfärden för att skapa miljardärer.

Därför måste högern år ut och år in fortsätta att ljuga om ”eftersläpningen”. Utan det argumentet står man alldeles naken.

Dan Josefsson ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM