ÅSIKT

En smula flärd - och en jävla soppa

SISSELA LINDBLOM lyssnar på SR:s nya modeprogram

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Maria Östlin
Susanne Ljung.

■ ■Den stora damtidningslögnen har tassat in i en studio i radiohuset – nej, förlåt – i en leasad studio och satt sig vid P1-mikrofonen.

I ljudvågor vibrerande av undertryckt aggressivitet upprepas förföriskt den gamla frasen: ”Stil, vad är stil? Vem har det? Hur får man det?”

Är detta programmet som förväntas fylla ut luckan efter Gender och P1-konsument? Säkert. Men nu är man ute efter att smeka örat med ett mer lättsmält je-ne-sais-quoi.

Susanne Ljung är programledaren som fascineras av Jane Birkin och Serge Gainsbourg. I samtal med stilexperten Camilla Thulin (2 februari) ställer hon frågan: ”Stil? Vad är stil?” Och samma dubbelmoral som i modemagasinen träder fram. Men nu i P1.

■ ■Former är fint, acceptera din kropp, säger Thulin. Men sen hörs plötsligt en helt annan utsaga. Om man nu tycker att det är så jobbigt att ”vara lite rund” tillägger hon ”sluta använd rörelsen att stoppa saker i mun, då!” Susanne Ljung flämtar till, fnissar, det är otillåtet, men hon är förtjust, självkontroll, tänk att det äntligen blev sagt.

Som stylist får Thulin hjälpa kvinnor som har 80 000 i månadslön men inte kommer från en sådan bakgrund att de ”vet hur man ska klä sig”. Kvinnor som ”jobbat sig upp ? de flesta har inte den kulturen hemifrån” och det går inte att komma till styrelsesammanhang med en ”Lindex-kavaj och en plastväska”, man får ingen respekt, ”det funkar inte”.

Så är man inte född till de rätta klassmarkörerna, då måste man klä ut sig? Är det så det funkar? Vill man fråga Thulin, som verkar öppen för en diskussion.

Men Susanne Ljung frågar inte det. Hon är mer intresserad av att romantisera.

Då hjälper det inte att hon enligt Dagens Nyheters recensent har ”en fin radioröst”. Och att P1 är radiokanalen som vill fördjupning. Det blir en jävla soppa, till fransk sextiotals­musik. En ljudmatta, en smula flärd som jag kan zappa mig till i reklamkanalerna. En smula flärd, kvinnofientlig – och det kommer public service att förlora lyssnare på.

Sisela Lindblom ([email protected])