ÅSIKT

Johan Ehrenberg förklarar: Statsskulden – så är det

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

■ ■Efter min artikel (5 feb) om att offentlig sektor nu har ett finansiellt överskott på 437 miljarder skriver många: ”Staten har lånat 1 251 miljarder. Vi betalar ränta på 60–80 miljarder. Hur kan du påstå att vi ligger på plus?”

Det är dock inte jag utan regeringen som säger det. Se Proposition 2006/07:1 Bilaga 2, sid 68 Tabell 5.2.

Där kan alla se att offentlig sektor 2006 samlat på sig ett finansiellt överskott på 437 miljarder. (Det kallas nettoskuld). År 2007 blir det 508 miljarder.

Förvirringen beror på att många bara tittar på ena sidan av en tabell. Vad offentlig sektor lånat. Det är cirka 1 250 miljarder. Men på andra sidan står hur mycket pengar offentlig sektor HAR. Och det är cirka 1 700 miljarder. Denna siffra visas dock sällan. Summa blev 2006 +437 miljarder.

■ ■MEN räntan?

Jo, offentlig sektor betalar räntor på 57 miljarder i år. MEN offentliga sektorn har ränteinkomster på 68 miljarder! Tyvärr måste man leta lite för att hitta den siffran, det kallas kapitalinkomster.

Vi har större ränteinkomster (kapitalinkomster) än ränteutgifter!

Varför lånar offentlig sektor, när man har pengar? Jo – och det är detta som skapar förvirringen – offentlig sektor lånar av sig själv! Vi lånar av våra fonder för att investera och vi betalar den räntan tillbaka till oss själva!

■ ■Tänk dig att du lånar en miljon kronor av dig själv! Visst, du har en ”skuld” på en miljon. Men till dig själv! Offentliga sektorns skuld har aldrig varit 1 200 miljarder, som mest var den cirka 450 miljarder (-95) och 2001 var den helt utraderad.

Efter det har ett överskott byggts upp.

■ ■Jag är ledsen att många journalister och ekonomer inte berättar detta utan svamlar om ”statsskuld”. Det gör folk arga när de får höra sanningen.

Men skjut inte pianisten. Skäll ut dem som ljugit för er.

Läs också:

Johan Ehrenberg ([email protected])