ÅSIKT

”Svarting” inte bagatell hos fansen – bara bland kollegor

Flera av sportjournalisterna ligger efter sina läsare

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

På 90-talet flödade rasismen på fotbollsläktarna. Assyriskas trupp möttes av ramsan ”Vet du vad din syster gör?” och mörkhyade spelare överöstes med apljud. I dag är sådant i stort sett utraderat i Sverige. De (fåtalet) Djurgårdsvinster som bringats de senaste åren har till exempel fansen firat med en kampsång ledd av den omåttligt populäre gambianske målvakten Dembo Tourray (som nu lämnat klubben). När de spelade mot Malmö FF dagen efter att SD skördat skånska framgångar i valet, mötte stockholmspubliken de tillresta fansens ”kämpa på - himmelsblå” med ironiska ”kämpa på - Jimmy Å”.

Tveklöst plågas svenska läktare fortfarande av sexism och hat men faktum är att jag under mina 18 år som supporter aldrig hört så lite rasism som i dag.

Hade blivit utskälld

Så på något sätt var det kanske tur att Bosse Hansson satt inne i Sveriges Radios varma bås när han beklagade sig om ännu en ”svarting” i AIK. Hade han stått på läktaren hade han säkerligen skällts ut. Och hade det inte gått ut i radio hade vi inte heller fått se flera av våra folkkära sportikoner rusa till Hanssons försvar.

Ordet ”pk-media” brukar klistras på elitistiska journalister, men i det här fallet är det uppenbart att flera av sportjournalisterna ligger efter sina läsare.

De tycker att ord som ”svarting” är en bagatell. Det tyckte inte fansen.