Konst i det fria

Foto: Bror Hjorths ”Pan spelar” från 1955.
KONST

■ ■Man får hoppas att Statens konstråd ordnat en rejäl försäkring till sin 70-årsdag. På galleriets jubileumsutställning hänger bland annat en tidig Ola Billgren ( Skalbaggen från 1966), ett verk som förmodligen var hyfsat billigt när det köptes in i början av konstnärens karriär, men som i dag skulle inbringa en smärre förmögenhet på Bukowskis.

Statens konstråd var ute i tid, vilket myndigheten verkar ha varit sedan starten 1937, av utställningen att döma. Det är nästan så man blir vindögd av all hopad kvalitet, eller tycker sig se den senare svenska konsthistorien i snabbspolning.

Här speglar sig Kjartan Slettermarks Nixon i Annika Jarrings torn av glas och silikon från 2002, och Churchill är också med, i Dick Bengtssons målning från 1975. Utmärker sig mest bland de drygt 30 verken gör Bror Hjorths gigantiska trärelief Pan spelar (1955), som till vardags befinner sig i Kvarteret Kemikum på Uppsala universitet. (Hjorth utnämndes för övrigt till ”dyrast per kvadratcentimeter” häromåret, av Bukowskis.)

■ ■När permisen är över ska verken tillbaka till sina statliga byggnader igen. Eller till sina kommunala, landstingsliga eller rent av privata motsvarigheter, eftersom konstrådets uppdrag är utökat sedan ett tiotal år. Billgrens skalbagge åker till Statistiska centralbyrån i Stockholm, Nixon till länsarbetsnämnden och Churchill till Svea hovrätt.

Där kan de ju gärna få sitta, eller hänga. Men det är kul att få se dem i det fria för en stund.