Elis gjorde detta

1 av 3 | Foto: Ernst Elis Eriksson dog i januari i år. Han skulle ha fyllt 100 i augusti.
KONST

■ ■När jag var grabb drog pappa en massa halvdåliga Elis i Taserud-historier. Vitsar från Jösse Härad som väl bara värmlänningar skrattar åt.

Nu ramlar äntligen polletten ner. Konstnären Elis Ernst Eriksson (1906-2006) var biologisk son till denne Elis i Taserud. En fri människa med nävertofflor och fransk trampcykel. Den exklusiva förmågan att varje morgon vakna som nyfödd måste eee fått i någon koncentrerad gen från Taserud.

I centrum av all tanke liksom av all verklighet finns en oändligt liten ofattbar böjning, som både orienterar eller desorienterar allt. Ja, antingen skrattar man, eller också skrattar man inte. Det är inte så mycket att göra åt att eee har en avvikande humor. Kalla det ogärna konst: den tjänsten måste vi göra honom, postumt. Själv sa han skäroviktjofräser. Det mimetiska struntade han i: "Det är inte jag som håller i penseln".

■ ■Författaren till den kompletta Elis-guiden är, inte helt oväntat, Teddy Hultberg som genom åren har intresserat sig för akustisk konst och udda konstnärsskap. Elis är ett perfekt ämne för samlaren Hultberg. Men hur det än är med viljan och insiktsfullheten undanglider eee:s verk alla former av analys. Texten bara nafsar eee i byxbenen. Jag vill faktiskt inte riktigt hålla med om att det är "lika viktigt att läsa texterna som att titta på bilderna" (citerat från Bengt Emil Johnson).

För det här är bildernas bok. Bläddra. Njut. Kolla allt man kan göra med blyerts, vattenfärg, lera, gips, tusch, kol, lito, granit, terracotta, keramik, glasyr, torrnål, brons, mejsel, klubba, tegel, stuck, glas, bokstäver, emalj, svets, papper, sax, lim, sandpapper, folie, plywood, spik, pepparkakor, oljefärg, guldfolie, löpare, eld, aska, golvfärg, takfärg, mosaik, ord "

■ ■Det liknar fanimej ett trassligt jazzsolo med oväntade byten, som vilar mot en stillsam kritik av den stora samhällsförvirringen. Och knappast kunde boken, efter 450 sidor, avslutas bättre än med en typisk Elis-vits: "devore toppen vakna åppen dag näre inte fanns nånn kånst " sjitkul!".

Konstbok

Mikael Strömberg