Bara marknaden bryr sig om vad som är äkta

Hälften av all konst är falsk

Björn Lövins utställning på Moderna museet är en av de ämnen som diskuteras i avsnittet. Här verket ”Konsument i oändligheten och ’Herr P:s penningar’”, installationsbild Moderna Museet, 2022.
Björn Lövins utställning på Moderna museet är en av de ämnen som diskuteras i avsnittet. Här verket ”Konsument i oändligheten och ’Herr P:s penningar’”, installationsbild Moderna Museet, 2022.

Japp, det stämmer.

Drygt hälften av all konst som säljs på den internationella marknaden är förfalskningar.
Det är en uppskattning som görs i en ny bok av konstpolisen Peter Lloyd.

Vilka är då dessa förfalskare?

Vi fördjupar oss i Han van Meegeren som sålde förfalskningar till Göring och Wolfgang Beltracci som var bättre på att göra Max Ernst än Max Ernst själv och så ger vi lite konkreta tips på hur man tillverkar fejkat rysk 1800-talsmåleri.


Dessutom ställer vi oss frågan om Fotografiska i Stockholm visar äkta eller falsk konst? Fotografierna skrivs ut på en printer i källaren och ägarna bryr sig inte riktigt om vilket som är vilket.

Nu har ägarna öppnat en ny ”location” i Stockholm – Paradox museum. Men vad är det ens? En sorts lekpark med konsttema?


Vi recenserar utställningen med Björn Lövin Moderna museet – en pionjär som i dag är helt bortglömd, om man inte råkar snubbla över hans Leninmonument på Skeppsholmen. Ja, det är Isabella Lövins pappa, förresten.

Men inte ens den utställningen är ”äkta”. Alla Lövins installationer är borta sedan länge. Det som visas är rekonstruktioner.

Ett avsnitt om sant och falskt i konsten som vi avrundar med att berätta om en amatörkonstnär på Instagram som lyckades på riktigt.


Med Ulrika Stahre och Clemens Poellinger, konstredaktörer på Aftonbladet och Svenska Dagbladet
Producent: Martin Aagård

Publisert:

LÄS VIDARE

Konst

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.