Magasin III öppnar igen – med ny inriktning

Visionärt, offensivt och sympatiskt i Frihamnen

Magasin III nyöppnar efter tre år.
Magasin III nyöppnar efter tre år.

I tre långa år stängde Magasin III sin publika verksamhet i Stockholms frihamn, och koncentrerade sig på att klura på en möjlig annorlunda framtid. Under de åren öppnade också satelliten Magasin III Jaffa, en liten konsthall i det som nu är södra Tel Aviv.

I morgon öppnar verksamheten igen, på ett sätt som nu är lätt att tolka som coronaanpassning men som är museets nya inriktning. Bokade besök gäller,
i mindre grupper.


På så sätt smälter strategin väl in i vår prövade samtid. Att Magasin III satsar på transparens och process, på att publiken ska kunna se vad som pågår bakom kulisserna är också rätt i tiden – vi blir på gott och ont mer och mer vana vid öppenhet.

Jag är personligen glad att Magasin III inte följer den vid det här laget helt missbrukade trenden att göra utställningsbesöket till främst konsumtion – av mat, shopping, krims och eventuellt någon konst vid sidan av.

Här kan inriktningen tyckas kärv: besökaren får ta del av arbetet med samlingarna, av idéarbetet till den bok som är på gång. I framtiden kommer även de konstnärer som arbetar på plats att kunna berätta om pågående arbete. 

Processen ska vara levande. Det är både visionärt, offensivt och sympatiskt.

Just nu visas i den stora salen en trappa ner en stor målning av Tal R. Måtten är desamma som Picassos Guernica, men här möter vi ett framridande kavalleri med problem. En efter en ramlar ryttarna av sina hästar, de krumbuktar under stort allvar. Skuggorna faller trots mörkret, oklart var egentligen – trots målningens drag av humor ger skuggornas kaos en känsla av ett hot som inte går att lokalisera.


Vi som minns de storslagna ­installationer som byggts i denna lokal kan känna ett stråk av besvikelse. 

Men storslagenheten var aldrig hela berättelsen om Magasin III. En annan del är också kunskap och forskning, tydligt inte minst genom det täta samarbetet med Accelerator.

Konstens akademisering i alla sina led är förstås en del av det här. Samtalen om konsten blir allt viktigare – en norm att verbalisera som ­tyvärr inte är odelat positiv – och visst är det spännande att Magasin III tar ett nytt kliv ut i något (nästan) okänt.

Publisert:

Konst

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

ÄMNEN I ARTIKELN