Gitte Ørskou blir ny chef på Moderna Museet

Ulrika Stahre: Lite danskt hygge skadar inte på Skeppsholmen

Publicerad:
Konsthistorikern Gitte Ørskou blir ny överintendent för Moderna museet.
Foto: Christine Olsson / TT
Konsthistorikern Gitte Ørskou blir ny överintendent för Moderna museet.

Det drog ut på tiden att hitta en ny chef och överintendent till Moderna Museet, förre chefen Daniel Birnbaum har med god marginal hunnit sluta. Den ovanligt långa regeringsbildningen gjorde att beslutet tog extra lång tid.

Men nu är det klart att det blir danska Gitte Ørskou som tar över. Hon kommer närmast från Kunsten Museum of Modern Art Aalborg, där hon varit chef sedan 2009.


Att det skulle bli en kvinna denna gång är en gissning som alla som brukar ha åsikter varit överens om. Det är nämligen fyrtio år sedan sist – Karin Lindegren var chef 1977–1979, den enda kvinnan i en lång parad av män.

Att håven skulle gå utanför Sverige var inte heller helt otippat. Vi lever i en liten kulturkrets där de som skulle kunna komma i fråga med god marginal kan räknas på ena handens fingrar.

Själv hade jag gissat åt det norska hållet. För att det känns mer vitalt där, kanske. Eller för att det är dags att hämta norskt kunnande när så många svenskar bidragit där.


Nåväl, det danska är också vitalt – och både Aalborg och det ArOS i Århus där Ørskou tidigare arbetade, är spännande platser. Gitte Ørskou är en omvittnat duktig chef och en debattglad intellektuell som kommunicerar väl sin syn på delaktighet och konstens möjligheter att ruska om, öppna ögon, kasta loss oss från det vi trodde vi visste.

Publicerad:

Konst

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.