Ett myller av genrer är det som skapar energi

Hyfsat kaotiskt när konsthallen Kummelholmen återuppstår efter pandemin

”Heat/Energy” är en grupputställning på konsthallen Kummelholmen.
”Heat/Energy” är en grupputställning på konsthallen Kummelholmen.

I ett hörn fladdrar det snåriga bandtrassel som en gång varit en videofilm i en storm som skapas av två kraftiga fläktar. I ett annat skapas balans av magneter. I ett eget rum hänger ett urtida eller framtida monster. ”Allt är energi, det bara omvandlas”, fick jag någon gång lära mig. Och ja, alla tre verk berättar eller uttrycker energi, absolut.

Den lilla konsthallen Kummelholmen har som så mycket annat tvingats till vila under pandemin men återuppstår nu med en grupputställning som anknyter till byggnadens ursprungliga funktion som panncentral. Värmeskapare och samtidigt miljöskurk.


Heat/Energy är en hyfsat kaotisk grupputställning, där de deltagande konstnärerna på olika sätt förhåller sig till värme, energi, balans. Och till något som mer tangerar dystopier – vår verklighet som människor, som både sabotörer och aktörer i en ömtålig värld.

Utställningen betonar gruppen, inte den enskilda konstnären. Det är i vår individfixerade tid en utmaning att förhålla sig till. Men därför finns inga konstnärsnamn heller i denna text.

Tjugotalet konstnärer skapar helt enkelt tillsammans en sorts manifestation av – ja, gruppdynamik. Kan kollektivet vara starkare än alla individer tillsammans? Det misstänker jag att curatorerna vill mena. Helt klart förmedlas en glädje vid det kollektiva arbetet.


Världen omkring oss framstår som absolut besjälad i det projekt där samtal pågår med stenar av olika former och storlekar. Besjälad, eller rättare sagt kännande. Jorden vi befinner oss på och drar vår energi ur blir mindre abstrakt, mer som en del av oss. Andra verk på utställningen drar åt ett mörker, en svärta som både kan spegla något psykologiskt inre, och vara en konstnärlig undersökning av just svart.

En videoloop där en rörelse, kanske rök, kanske vatten, störtar från den ena sidan till den andra, studsar till, börjar om. Som en kraftig mörk energi, en urladdning som aldrig upphör. Är det en kommentar till byggnadens tidigare funktion? Eller en undersökning av själva rörelsen? Antagligen båda. 


Måleri, installation, skulptur och performance. Det är genrespridningen och ­sammanhållningen som faktiskt skapar energin på Kummelholmen. En diptyk där båda målningarna bär spår av varandra och samtidigt tar spjärn och avstånd från varandra ankrar en bortre vägg i det stora utställningsrummet. En serie med anatomiska fantasier smyger en våning upp på ett elegant sätt in och blir en utställning i sig, en ­liten gnistrande ädelsten. Visst ger också ädelstenar värme?

Publisert:

Konst

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

ÄMNEN I ARTIKELN