Konst

Coola collage

Christian Marclays ”Untitled” består av 5 000 vinylskivor.
Christian Marclays ”Untitled” består av 5 000 vinylskivor.

KONST

”Videor med trash-chica amrisar” klottrar jag i mitt block under pressvisningen av Sonic Youth etc: Sensational fix på Malmö Konsthall. Det är den gnälliga versionen av utställningen i ett nötskal, och lite skeptisk är jag faktiskt till detta exploderade idolporträtt i hundratals bitar.

Nu innehåller utställningen inte alls bara videor, utan målningar, fotografi, installationer, affischer och ett tält där vem som helst kan spela till Kim Gordons sång. Detta är utställningens fjärde anhalt hittills.

Bandmedlemmarna Kim Gordon, Thurston Moore och Lee Ranaldo har gjort urvalet tillsammans med curatorn Roland Groenenboom. Det var en lång process som började med en lista på verk och folk som inspirerat och influerat. Som helhet liknar resultatet en vårsalong i sin lite osköna spretighet, men samtidigt finns här många bra enskilda verk. En del ägs av bandmedlemmarna, annat har de lånat in. Richard Kern, Mike Kelley, Tony Oursler, Isa Genzken och andra kända konstnärer är representerade.

Ändå är det en av William Burroughs ”shotgun paintings” som framkallar ilningar av fascination – Sore shoulder, en svärm hagel mot en plywoodskiva – liksom Allen Ginsbergs egenhändigt tillverkade skylt från en Vietnamdemonstration. Mytologin slår hårdare i mellangärdet än konsten. Så ser alltså Sonic Youths estetiska universum ut. Collage kallar Roland Groenenboom det.

”Utställningen speglar vår upplevelse av gemenskap och sammanhang”, sa Lee Ranaldo på presskonferensen.

Roberto Opalio, ”Alien Guitar Case #6”, 2008.

Bandet bildades 1981 i New York, mitt i en krets av konstnärer, filmare, musiker och poeter. När Ranaldo, Gordon och Moore lägger ut texten framför pressen liknar det väldigt mycket den sortens stereotypa dokumentärfilm som Woody Allen parodierade i Zelig: snackande huvuden som går på om när de träffade sina kända kompisar. Thurston Moore kryddar tillställningen med lite festlig rock’n’roll-arrogans när han kallar Hässleholm för Hasselhoff efter en avdankad Baywatchskådis.

Utställningen erbjuder tveklöst alla Sonic Youth-fans ett fantastiskt, generöst referensmaterial att gotta sig i, samt en massa snygga bilder på stilikonerna i bandet. Här finns inga skråmor eller konstigheter, inget bortom coolheten.

Malin Krutmeijer

ANNONS EXTERN LÄNK

Rea inför jul på storsäljarna i vår bokshop – köp julklapparna här!

Aftonbladet

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

/

Konst

Konst

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!