Omar Mustafa är ju nämligen muslim

Publicerad:
Uppdaterad:

KONST

Islamofobin slog igen som en råttfälla

Åsa Linderborg.
Åsa Linderborg.

Jag tillhör dem som först trodde på allt som sades och skrevs om Omar Mustafa. Att han velat bomba Israel med JAS-plan, att han är antisemit, homofob och förespråkar hierarkier mellan könen.

Jag trodde på det där, eftersom jag har ett högt förtroende för den yrkeskår jag själv tillhör – journalisterna. Rannsakar jag mig själv, trodde jag nog också på alltihop för att jag inte är så fördomsfri som jag vill vara. Islamofobin slog igen som en råttfälla.

Sen började det sippra ut alternativa berättelser om Omar Mustafa. Att han inte alls har sagt det han påstås ha sagt. Att han inte alls har några skumma miljoninkomster.

Källkritik och empiri är tydligen nåt som journalister inte känner sig nödgade att tillämpa, om den som granskas är muslim.

Hederlig textkritik är också nåt som man kan strunta i om skribenten är muslim; Omar Mustafa menar nog inte det han skriver i sitt ”försvarsbrev”. För han är ju muslim. Och såna har ju en dold agenda.

Aftonbladets kolumnist Monica Gunne skriver (16 april) att hon ”visserligen inte har en susning om vad Omar Mustafa står för”, men eftersom han är muslim, är han för hedersvåld.

Allt det här pågår samtidigt som Publicistklubbens ordförande kvider att knappt ingen i Sverige vågar säga ett pip om invandringen, för då stämplas man som rasist. Vad mer än Monica Gunnes artikel vill hon ha?

Uppdaterad 16:55

Publicerad:

Konst

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.