Aftonbladet
Dagens namn: Sibylla
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur / Konst

En eldig upplevelse

Omtalade dansken Jeppe Hein ställer ut i Stockholm

Jeppe Hein:   Jeppe Hein: "Bear the consequences". Foto: SARA APPELGREN

    Det ser inte så mycket ut när man stiger in i Brändström & Stenes galleri: bara en tunn stålvajer med en liten futtig eldslåga bakom. Men går man närmare lågan blir den större och större. Backar man minskar lågan i styrka.

Den unge dansken Jeppe Hein har gjort internationell raketkarriär under de senaste åren. Nu senast på Venedigbiennalen där han konstruerade en tekniskt komplicerad fontän utanför järnvägsstationen. Olika "vattenväggar" bildade olika rum som man kunde gå in och ut i.

Det verkar barnsligt enkelt med hans eldslåga, men den är tekniskt avancerad med avkännare vid golvet som bestämmer lågans storlek. Och resultatet ger eftertanke.

 

    Verket anknyter till en klassisk konsthistorisk tradition som handlar om människans relation till de fyra elementen. Att kunna kontrollera dem, att balansera dem i relation till människans behov.

Det finns också en omedelbar upplevelse i rummet. Många av oss är både fascinerade och rädda för elden. I dagens elsamhälle händer det dock inte så ofta att vi kan konfronteras med riktig eld. Därför återväcker verket också något uråld-rigt inom oss.

Jag tror dock främst att Hein vill komma åt aspekter av begreppet immaterialitet. Verket framstår som en metafor för konstens anspråk att gestalta någonting annat än det vi fysiskt kan ta på. Han ger oss en lektion i att hålla distans till tingen. Kommer vi för nära bränns det och vi förlorar fattningen. Det är i överblicken vi klarar förståndet.

John Peter Nilsson

Konst

BEAR THE CONSEQUENCES

Jeppe Hein

Brändström & Stene, StockholmT o m 14 december

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet