Aftonbladet
Dagens namn: Ursula, Yrsa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur / Konst

Röster från andra sidan

    Den äldre damen ler blygt men instämmande när konstnären Stig Sjölund förkunnar hennes framtid i tarotkorten. Under en 45-minutersperiod spår han så många vetgiriga museibesökare tiden tillåter. Via mikrofonen förvandlas deras framtidsutsikter till offentliga handlingar. Spådomarna överröstas nästan av glättig amerikansk musikalmusik.

Rent objektmässigt är The scanning inte mycket. Det väsentliga sker bortom det materiellas sfär och vid sidan av tarotövrningarna håller spiritualisten Birgitta Tholander seans en gång i veckan. Under den timslånga sessionen sitter vi inlåsta i en av museisalarna. Längst fram står ett bord med vita liljor och tända ljus. Plötsligt börjar andar att skicka över bilder till Tholander, som vant tolkar deras budskap. Bilder av choklad, blommor, dragspel, en svart pudel, barn och barnbarn förmedlas till de berörda i publiken. De bortgångna ger råd, tröst och stöd till sina anhöriga. Jag går på det, med hull och hår, men" kanske är det bara en cynisk iscensättning?

 

    Tja, varför ska man åka hit när både daglig tarotkonsultation och andlig vägledning kan fås genom några betalsamtal? Sett i ett större perspektiv handlar det inte bara om att en insnöad och avtrubbad konstpublik ska få uppleva något galet och annorlunda, utan om att utställningen med humor och distans undersöker och ifrågasätter våra uppfattningar om vad som är vedertaget och inte; verkligt och overkligt; normalt och onormalt - vare sig det gäller konst, kitsch, sanning, existentiella spörsmål eller konstkritik. Så sitt inte hemma och tvivla. Åk dit. Vem vet, kanske är det någon på andra sidan som väntar på att kontakta just dig.

Stina Högkvist
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet