Aftonbladet
Dagens namn: Lillemor, Moa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur / Konst

Olle Kåks har gått bort

    Olle Kåks blev 62 år gammal. Det är ingen ålder för en konstnär. Därför känns det mycket trist att få veta att han gick bort för tre dagar sedan i franska Provence.

Kåks var en framträdande person i det svenska konstlivet och nära knuten till Kungliga Konsthögskolan i Stockholm - professor 1979-87 och därefter rektor till 1999.

Som konstnär gick han från naturalistiskt inspirerade målningar till ett både radikalt och mondänt måleri, ofta med sexuella förtecken. En pojk från Hedemora som fortsatte, men också ifrågsatte, Anders Zorn och Carl Larsson utifrån sin samtid. Och som gillade Henri Matisse och Frankrike.

Olle Kåks betydde också någonting för mig. Under mitten av 70-talet erbjöd Bo Strömstedts Expressen sina läsare att köpa grafik av då ganska vågade konstnärer.

Jag beställde i hemlighet ett grafiskt blad av Olle Kåks (som min pappa senare fick lösa ut per postorder). Det var något abstrakt. Det tog några år innan jag förstod vad bilden föreställde - två mjölkvita kvinnobröst med vårtor som körsbär.

Gudskelov förstod aldrig mina föräldrar vad bladet föreställde. Men när jag insåg att konsten inte bara är färg och form utan också kött och blod - ja, då visste jag att konsten kan förändra hur vi ser på världen.

John Peter Nilsson
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet