Aftonbladet
Dagens namn: Lillemor, Moa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur / Konst

Gör det själv

Äntligen hemma i Nacka

    Det blir allt vanligare med så kallad interaktiv konst, både sådan som görs digitalt och installationer i vilka publiken påverkar resultatet.

Äntligen hemma hakar på: nio svenska konstnärer har gjort halvfabrikat som publiken får färdigställa och ta hem, de allra flesta till självkostnadspriset 100 kronor.

Titeln är lånad från Martin Timells populära gör-det-själv-program i tv, men jag associerar också till terapiarbete – och ett av halvfabrikaten är symtomatiskt nog tillverkat på fängelset i Norrtälje.

Utställningen innehåller olika arbetsstationer; klädesplagg (Charlotte Gyllenhammar), lampa av piprensare (Roger Andersson), bilkudde (Ingrid Eriksson), hylla (Jacob Dahlgren), föremål av aluminiumfolie (Peter Geschwind och Bo Melin), pussel (Ulf Rollof), instruktionsvideo (Elin Wikström) samt ljusstake (Dan Wolgers).

 

    Jag blir speciellt förtjust i Jacob Dahlgrens bordshylla som också är en alldeles utmärkt skulptur, helt i linje med hans konstnärskap. Om någon går på Elin Wikströms instruktioner om hur man ödelägger sitt hem lär visa sig – de som färdigställt något verk ombeds att skicka in en bild från hemmet till en katalog som publiceras efter utställningens slut.

 

    Äntligen hemma blir en ironisk kommentar till museiverkstäder där barn i alla åldrar lär sig den svåra vuxenkonsten genom att måla och skulptera. Dessutom kan man få ett samtidskonstverk för en futtig hundring. Inte epokgörande. Men kul!

John Peter Nilsson
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet