Aftonbladet
Dagens namn: Evert, Eilert
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur / Konst

Här vågar de – på gott & ont

John Peter Nilsson om Stedelijk Museum i Amsterdam

Stedelijk Museum i Amsterdam   Stedelijk Museum i Amsterdam Foto: GERT JAN VAN ROOIJ

    Det finns många likheter mellan Stedelijk Museum i Amsterdam och Moderna museet i Stockholm. Båda museerna var avgörande att etablera en konsthistorisk linje mellan 1910-talets avantgardism, 1960-talets popkonst och 1980-talets postmodernism. Och nu ska Stedelijk byggas om - under två år ska museet finnas i exil i en tidigare postbyggnad i nära anslutning till stadens centralstation, precis som Moderna museet gjorde.

 

    Skillnaden är att Stedelijk faktiskt hänger sina dyrgripar i de temporära lokalerna. De lokala konsthistorikerna rasar. Inte kan man visa klassikerna i ett undermåligt neonljus. Men jag tycker att det är riktigt fräckt att våga det.

Okej, hissarna funkar inte. Och lokalerna är ombyggda med de allra billigaste medlen. Ja, att överhuvudtaget hitta entrén till det gamla posthuset är knepigt.

Men ändå. Att se klassikerna i en sådan miljö skapar en oväntad effekt. Precis som när man har konst hemma. Inte behöver allting vara så förbaskat fint och organiserat för att uppleva och erfara konsten!?

 

    Det är en radikal attityd som Amsterdam visar upp. Men det finns en baksida. Museet har ingen chef. Den kulturpolitiska turbulensen i Holland har gjort att olika förslag kastas fram och tillbaka. Nu annonseras chefstjänsten på internet.

Dessutom ska det tidigare statliga museet privatiseras. Gudskelov gäller det inte samlingarna, men det är ändå anmärkningsvärt att staten accepterar att sälja ut administrationen av ett av världens ledande konstmuseer till en privat stiftelse.

 

    Det lär gå bra. Det finns många penningstinna intressen. Och museets ”fattiga” utseende i den temporära byggnaden kommer säkert att öka intresset hos nya finansiärer. Varför ska en världsstad som Amsterdam inte ha ett modernt museum? Fast outsourcad.

Bara inte det svenska kulturdepartementet får för sig något.

John Peter Nilsson
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet