Aftonbladet
Dagens namn: Magnus, Måns
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur / Konst

Så sorgsen den låter

The Music Box.   The Music Box.

    Längst in i finländarna Tommi Grönlunds och Petteri Nisunens mörklagda och ljudisolerade installation The Music Box på Moderna Museet står en liten eldriven speldosa.

Först hör man bara några enstaka toner, försynt och oändligt långsamt framförda, ett d, ett g, ett fiss. Melodin låter vagt bekant och till slut går det upp ett ljus: "Upp trälar uti alla stater, som hungern bojor lagt uppå."

Internationalen. Så sorgsen den låter, och ensam. Som ett tynande radioeko från jorden uppfångat i en fjärran galax om två miljoner år.

Mörkret kring den svagt upplysta speldosan är kompakt. Man tycker sig höra trevande ljud från andra besökare, men eventuellt kommer ljuden från de högtalare och ekoeffekter som gömts i väggarna för att förvilla rumsuppfattningen. Rummet är i själva verket inte större än en normal korvkiosk men verkar åtskilligt större.

 

    Till vardags arbetar Grönlund och Nisunen som arkitekter, och kanske kan The Music Box betraktas som ett försök till klangarkitektur, en byggnad av ljud. Den valda melodin tillför en nostalgisk eller tragisk känsla. Ett gravmonument över 1900-talet?

The Music Box inleder Moderna museets utställningsserie Den 1:a på Moderna, med samtida svensk och utländsk konst och vernissage den första i varje månad.

Petter Lindgren
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet