Aftonbladet
Dagens namn: Magnus, Måns
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur / Konst

Landskapet - sett inifrån

Genom landskapen. Målning av Michael Söderlundh.   Genom landskapen. Målning av Michael Söderlundh.

    Den ensamma människan, individen ställd mot massan. Är den enskilde åskådaren på ett fullsatt Råsunda i själva verket en zenbuddistisk munk?

Michael Söderlundhs målningar ställer många frågor som rör identitet. I en fantastisk målning, Genom landskapen, har Söderlundh flyttat in betraktaren i landskapet; avståndet är upphävt, det sedda och blick är samma. En egendomlig transparens flyter över mannens kropp som är uppbyggd av moln, ånga. Av vattenspeglingar.

Jag har en känsla av att Michael Söderlundh kom i kläm under det "politiska" sjuttiotalet, att det egensinniga sökandet i hans måleri inte uppskattades i en tid som ofta hyllade kategoriska budskap hellre än tvivlarens undersökningar.

 

    I Nermålad horisont skriver Torsten Ekbom insiktsfullt om Söderlundhs positioner. Konstnären själv bidrar med en självbiografisk essä. Och dessutom, som ett oväntat tillskott: fem nya dikter av Bengt Emil Johnson skrivna till målningar av Söderlundh:

Den som, frånvänd, här i hörnet / av sitt livslandskap, ser ut och in, / är också genomskådad. Trots / skuggspelen som omger oss; trots / att visa män så hävdar, är nog inte berget, / sådant det ter sig, också / ett annat berg. Världens sken / förklarar vår väg. Och så länge man lever / blir man, håller man sig nog / bottenlös, närmast.

Anders Paulrud

Konstbok

NERMÅLAD HORISONT

En bok om Michael Söderlundhs bilder

Texter av Torsten Ekbom, Bengt Emil Johnson och Michael Söderlundh

Atlantis

SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet