Aftonbladet
Dagens namn: Ursula, Yrsa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur / Konst

Med Hektor blir världen en annan

Jürg Lehnis datorstyrda ritverktyg Hektor framför graffiti inför publik i Tensta konsthall.   Jürg Lehnis datorstyrda ritverktyg Hektor framför graffiti inför publik i Tensta konsthall. Foto: SOPHIE BALLMER

   Minns ni Etch A Sketch? Den där ritleksaken från Ohio Art Company, i storlek som en bärbar dator och med två rattar, en för vertikala linjer och en för horisontella. Ville man åstadkomma en diagonal fick man använda båda rattarna, och då blev det gärna lite knaggligt. Ville man sudda skakade man på apparaten.

Schweizaren Jürg Lehni ställer ut ett liknande ritverktyg i Tensta Konsthall, Rita, en halvgenomskinlig glasskiva stor som ett pingisbord. Med hjälp av en dator och en musdyna kan besökaren överföra sina egna teckningar till Rita, som med stor exakthet återger det tecknade på glasskivan, med whiteboard-pennor i valfri färg. En industrirobot förklädd till pantograf, eller tvärtom.

 

   Lehnis andra verktyg på utställningen, Hektor, är klumpigare. En sprejtub med svart färg som tillsynes fritt svävande bombar väggarna med graffiti. Förlagorna till det som framförs består av inscannade teckningar utförda av traktens ungdom, samt av inbjudna konstnärer (Bella Rune, Markus Degerman, Gabriel Klasmer med flera). Hektor dräller en del med färgen, och vinglar, vilket dock justeras med några sekunders inaktivitet, som om tuben försjönk i tankar.

 

   Liksom Rita är Hektor i praktiken inget annat än en lite dum skrivare med tillhörande program. Jürg Lehni arbetar i gränslandet mellan konst, design och datorvetenskap, och det Hektor och Rita gör oss uppmärksamma på är verktygets betydelse för uttrycket. Även något så vardagligt som en osthyvel har sina alldeles egna begränsningar och möjligheter, sin egen estetik. Detsamma gäller för datorer och mjukvara. I dag använder till exempel de flesta grafiska formgivare och illustratörer Adobes världssuccé Illustrator, ett vektorbaserat ritprogram synnerligen lämpligt för nutidens stenhårda grafiska uttryck (som gjort med passare, linjal och skalpell), men sämre på fluff, dräll och vingel, Hektors specialiteter.

Hur hade världen sett ut om formgivarna i stället hade använt Hektor, eller Etch A Sketch? Allt hade varit annorlunda, åtminstone på Designtorget.

 

 

Petter Lindgren
SENASTE NYTT
Om Aftonbladet