Aftonbladet
Dagens namn: Hedvig, Hillevi
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur / Konst

Litet av paradiset

Petter Lindgren ser Jockum Nordströms utställning med nya teckningar och collage på Moderna museet

”I lejonkulan”, collage av Jockum Nordström. Copyright: Nordström/Bus   ”I lejonkulan”, collage av Jockum Nordström.
Copyright: Nordström/Bus

   Jockum Nordströms recept känns igen. Fabriksskorstenar ryker, fullriggare lägger ut, fåglar sjunger från nyutsprungna kvistar och en husar störtar fram genom skogen. Mitt i allt detta ett märkligt kostymklätt och lite romantiskt borgarklientel (som hämtat från Weimarrepubliken men främst uppträdande omgiven av senmodernistisk arkitektur) fördrivande tiden med kortspel och kravlöst sex. Och så en massa musiker förstås, trummisar mest, och gitarrister (bland andra Pete Townshend från The Who).

 

   Betraktade var för sig kan Jockum Nordströms bilder konsumeras ungefär som invecklade berättelser, utan upplösning men ändå på något sätt vilande i sin slutpunkt. "Här är vi och så här blev vi", tycks hans gestalter säga. Sedda tillsammans, som i utställningen med nya teckningar och collage på Moderna museet, En pinne i skogen, ger bilderna i stället intryck av att utgöra mindre delar av en och samma vision. Mycket återkommer i tablå efter tablå, som presenterades en scenografi för efterhängsna dagdrömmar. "De platser på vilka vi har erfarit dagdrömmar återuppbygger sig själva i en ny dagdröm", skriver Gaston Bachelard, och kanske kan det fungera som beskrivning av Nordströms repetitiva metod.

 

   Överdådet, finliret (inte ett hårstrå fel!) och produktiviteten imponerar, men mest fascinerar stämningen i Nordströms bildvärld. Figurerna och tingen tycks märkta av avstånd och saknad, men ändå finns där som ett nästan förmedvetet eller paradisiskt skimmer, som hade all saknad och brist fördrivits ur världen. Man skulle gärna gå omkring därinne, lätt i steget, som efter ett tandläkarbesök eller eventuellt efter döden.

Petter Lindgren
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet