Aftonbladet
Dagens namn: Evert, Eilert
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur / Konst

Äventyr med Eriksson

Annika Eriksson:   Annika Eriksson: "Two men and a sheep".

    Om man promenerar längs Årstaviken i Stockholm kan man vid en viss plats få syn på ett budskap som är sprejat i asfalten. Minns din styrka kvinna, ropar det ut till varje moloken vandrare som går med blicken i marken. Vid den här tiden på året, när reklampelarna börjar fyllas med lättklädda donnor med trutande munnar, känns detta lilla inbrytande i det offentliga rummet förtröstansfullt, men samtidigt också som ett ensamt rop i öknen.

Konstnären Annika Eriksson arbetar med liknande inbrytningar. I början av nittiotalet delade hon till exempel ut klisterlappar med texten En fruktansvärd sammansvärjning vilka spreds över stadsrummen både i Sverige och utomlands. Man kunde se dem på bankomater, i rulltrappor och bland tagsen i tunnelbanan.

Det vi kallar det offentliga rummet har kommit att förbli Annika Erikssons arbetsfält. På konstbiennaler och museer världen över iscensätter hon sina olika projekt vars gemensamma nämnare kan sägas vara att låta människan komma till tals, bli delaktig. Konstigt nog upplever jag inte hennes verk som arrangerade von oben. Hon tillhör de få i sin generation som förefaller vara renons på ironi. När hon låter danska busschaufförer berätta om sitt liv och arbete, eller gör en video med brevbärarnas egen orkester vilar en stillsam saklighet över framställningen.

nnNu finns äntligen en bok som presenterar de flesta av konstnärens arbeten sedan drygt tio år tillbaka: Works by Annika Eriksson. Trots att de många performativa projekten inte är alldeles lättdokumenterade, är det ett äventyr att följa de röda trådarna i hennes konstnärskap. Det framstår som ovanligt konsekvent. Nu väntar vi bara att få se henne i aktion även på den svenska konstscenen.

Camilla Hammarström

Konstbok

Sara Arrhenius (red)

WORKS BY ANNIKA ERIKSSON

Propexus

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet