… och här är hon också!

KONST
Marianne Lindberg De Geers ”Jag tänker på mig själv”, förutom på Dramaten även på Galerie Bel’Art i Stockholm.

■ ■ Marianne Lindberg De Geer fortsätter oförtrutet att klippa och klistra med sig själv, och i det är hon en smula avundsvärd, ungefär som den där tobakshandlaren i filmen Smoke, han som varje dag tog ett fotografi från exakt samma gathörn. Det är inte lätt att leva, men med en bra idé är halva jobbet gjort.

Den här gången är det konsthistorien och litteraturen som får sig en omgång. Vi ser konstnären som Lars Norén och Strindberg, men hon står också och hänger på verandan i en målning av Edward Hopper. Ibland blir det väl enkelt, som i bearbetningen av Munchs Skriet, men ofta förvånar projektet fortfarande, efter mer än tio år i drift. Som till exempel när hennes ansikte skymtar bland officerarna som omger führern i en målning av Dick Bengtsson.

Nog finns det en sådan där liten megalomanisk diktatur i oss alla, en plats där de vi var som tvååringar ännu lever kvar och regerar med oinskränkt makt. Marianne Lindberg De Geers collage tycks i alla fall tala till en liknande instans i betraktarens psyke, och effekten är lika skräckinjagande som komisk.

Konst

Petter Lindgren

ARTIKELN HANDLAR OM