ÅSIKT

Män gör dumma saker

För lätt att tro på påhittade berättelser när flera av dem visat sig sanna

Mats Hulth - skulle dricka ur Riddarfjärden.
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

I söndags spreds nyheten om några män från partiet Lega Nord som kapsejsade med en gummibåt på väg till Malta. De italienska högerextremisternas syfte var att visa hur enkelt det är för asylsökande från Afrika att ta sig till Europa, men dråpligt nog hamnade alla i vattnet. Sensmoralen är urgammal: somliga straffar Gud med det samma.

Storyn visade sig vara falsk, som så många andra storys nu för tiden: antingen är de konstprojekt eller PR-kupper eller, som i det här fallet, smart politisk satir.
 

Foto: MAGNUS SANDBERG
Ulf Adelsohn - ville bada i reaktor.

Nu hånas medierna för att vi gick på den där bluffen, men det är väl inte konstigt att vi gjorde det? Historien är ju full av en massa män som med praktiska experiment försökt bevisa sina ideologiska teser eller fördomar.

Under ett besök i Forsmark ville Ulf Adelshon (M) simma i en kärnreaktor, eftersom kärnkraft var ”helt ofarligt”. Förre finansborgarrådet Mats Hulth (S) försökte motbevisa pratet om föroreningar genom att skåla i vatten direkt från Riddarfjärden. Nyligen dog pastorn Jamie Coots, Kentucky, av ett ormbett. Coots levde med skallerormar för att bevisa att en riktig kristen är immun mot ormgift.

Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Pastor Jamie Coots - gullade med fel giftorm.

Vi kommer åka på fler blåsningar. Som Medierna i P1 konstaterade i helgen (5 april), är skämtarna eller produktplacerarna skickligare nu än tidigare. Dessutom lider mediehusen av redaktionella neddragningar som gör de misstänksamma ögonen allt färre.