ÅSIKT

Lika töntigt som obehagligt

CUF vill åsiktsregistrera människor på första maj

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Centerns Ungdomsförbund uppmanar sina medlemmar att fota förstamajdemonstranter och sen lägga ut dem på twitter.

Rolig idé, tycker Hanna Wagenius, ordförande i CUF.

Det tycker även nynazisterna, som gjort så här i många år. När vänstern eller antirasister i största allmänhet demonstrerar eller motdemonstrerar, fotar de oss och lägger ut bilderna på sin hemsida. Syftet är att sprida ansiktena på människor som ska känna sig hotade.

Vi som demonstrerar på första maj gör det med stolthet och glädje, vi står för vilka är och vad vi tycker. Men för den skull ska vi inte behöva bli åsiktsregistrerade av Centerns ungdomsförbund.

I ett förstamajtåg finns det en massa människor som måste få försvinna in i mängden: papperslösa, skolelever eller de med otrygg anställning som tänker eller kanske vet att de kan förlora jobbet om de avslöjas som vänsteraktivister.

CUF:s "roliga" kampanj är lika töntig som obehaglig, och har genast mött hån på Twitter - hela deras #thewalkingred är bombad av människor som till skillnad från CUF har humor.

Den som ser en centerpartist kan för all del ta fram sin kamera. Inte för att praktisera Stasi-metoder eller göra sig löjlig över dem, utan för att dokumentera en utdöende ras till antologin ”Från svinstia till svineri. Centerpartiets väg från folkrörelse till Stureplanshöger åren 2006-2014” (Bokförlaget Lolla).