Aftonbladet
Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur / Musik

Besserwisser på två dagar

 Förr i tiden hette musiklexikon saker som Terminorum musicae diffinitorium och Syntagma musicum och Tonkünstler-Lexicon. Men det var på medeltiden när tonernas traktater hade samma status som filosofi och matematik. I dag räknas musik till underhållning och då kan ett lexikon heta Bonniers Musiklexikon.

Det är en klassiker från 70-talet som nu gör entré i ny form och design. 6 000 nyskrivna artiklar, generöst med bilder och illustrationer, faktarutor, temaartiklar, notexempel. Alltsammans i ett tilltalande gränssnitt som gör sökningen och läsningen enkel

 

    Blir man sittande en hel tv-kväll med att bläddra så där måttligt intresserad och bromsar in vid mezzosopranen Teresa Berganza och Lasse Berghagen, då måste det vara ett bra lexikon. Mitt eget specialintresse söker upp Filmmusiken: lite knapphändigt men ändå något om musiken som styr känslorna och associationerna till rörlig bild.

Att Iggy Pop får lika stort utrymme som fransk impressionism är ju rätt sympatiskt. Och att Absolut Gehör och Alice Cooper behandlas med samma seriositet är typiskt för attityden som helhet. Den enda snedfördelning som känns störande är att världsmusiken inte får större utrymme med tanke på folkmusikens genomgripande globalisering.

Jag ger Bonniers Musiklexikon tio år. Sedan är det dags att fylla på med nya sak-, person- och genreartiklar.

Mikael Strömberg
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet