Aftonbladet
Dagens namn: Gudrun, Rune
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur / Musik

Lugn och ro

Mikael Strömberg om sakral musik

    Den sekulariserade kristenheten hittar ständigt nya sätt att missionera. Även i dag, när tystnad, natur, kretslopp, magi och tro ingår i musikförläggarens mix av ekumenisk andlighet i vid bemärkelse.

Gamla Europa finns inte mer. Över detta faktum fäller alltfler tonsättare en ljudlig suck; Arvo Pärt, Erkki-Sven Tür, Gavin Bryars, György Kurtág, Giya Kancheli m fl. Saknaden manifesteras som en bön för de bönhörande, eller som ett musikaliskt sorgearbete, en litania.

Franciskaner, jesuiter, dominikaner, pauliner, karmeliter, johanniter, benediktiner - och birgittiner. Alla vill ge ut sig själva på cd.

Och ibland blir det njutbart även för oss andra. Som när Schola Gothia sjunger unison och klar musik från S:t Birgittas tid (1300-tal). Cd:n heter Rubens Rosa, samma namn som hymnen, och bygger på texter om Gud och Sonen, Gabriel och heliga Maria och de andra i vimlet kring paradisets portar. Bolaget är nytt, Göteborgsbaserade Rosarium.

 

    Tanken med gregoriansk vokalmusik är att tonerna helt ska försvinna in i den miljö där musiken framförs. Det är faktiskt inte meningen att vi ska höra vad som är musik och vad som är ljudmiljö. Till och med tanken har ett ljud. Det är musik med ikonens förmåga att frysa tiden.

Kanske är det just här som vårt behov av stillhet hörsammas: vårt behov av stilla förtröstan och någonting att tro på med samma tillit som bara ett medeltida officium kan ge. Ren musik med pauser och budskap.

Lisen Rylander, saxofoner och Anders Jormin, kontrabas, broderar några extra trådar i tystnaden. Och alltsammans smälter ihop med den svala efterklangen i Varnhems kyrka.

Mikael Strömberg
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet