Aftonbladet
Dagens namn: Sibylla
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur / Musik

Nöffande kontrabasar

    Kontrabasar märks. Kontrabasister tar plats. En del blir störtkära i hela uppenbarelsen med stråkar, sarger, kropp, ton, slap-spel och allt. Andra tycker bara den är besvärlig. En gång i tiden fanns det till och med jättekontror som mätte fyra meter och manövrerades med hävstänger och pedaler. Dagens kontror mäter 2 meter.

 

    Den franska gruppen L"Orchestre de contrebasses består av 6 akustiska basar. Inget mer och inget annat. Det borde kännas som att sticka in huvudet i en berusad humlesvärm. Och emellanåt är det verkligt surr surr från höger och vänster. Men med ett ovanligt intonerat surr.

Alla som hört kontrabassolo någon gång vet hur svårt det är att intonera rätt. Det vill gärna slira till innan basisten hittar rätt ton. Det händer aldrig L"Orchestre de contrebasses som har höjt upp den vinklade ljudkistan till en konstnärlig och teatral nivå som väl från början inte var planerad.

 

    Ibland använder man även kroppen som trumma, till exempel i Celtic Dream. Plötsligt en utsvävande romans som i Rom Roum. Eller en bakåtlutad låt i chanson-stil, Anohini Kaeritai. Och cirkusmusik Le retour de Rahan med filmkaraktär. Med mera.

Dessutom är det ju ett kul instrument att se. Man ser det omedelbart bara genom att höra det.

Mikael Strömberg
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet