Aftonbladet
Dagens namn: Stella, Estelle
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur / Musik

Högsta volt i Köpenhamn

Akram Khans   Akram Khans "Ma". Foto: SPH - The Straits Times

    I den 500-åriga nordindiska dansen kathak tävlar händer med fötter.

Musikerns virtuosa trummande möter solodansarens ekvilibristiska dunkningar mot golvet. Fram till den 3 juli gästar den internationella dansscenens nya toppkoreograf Akram Khan Köpenhamn med sin tre veckor färska Ma, en koreografi för inte mindre än sju dansare och tre musiker som till 90 procent ändå är kathak enligt Khan. "Contemporary kathak", dans från London som lämnar ett hettande samtida intryck samtidigt som den berättar och återknyter till indiska myter och gudar.

 

    På scenen endast ett glest galler av linor som slutar i vita fyllda tygpåsar på golvet. En man hänger upp och ner, mellan tablas- och cellomusikern, alldeles lugnt och fridsamt. Han sjunger med hög röst mot jorden, Ma, men karakteristiskt för Khan är att det i stillheten formligen exploderar av extrem hastighet och dansarnas mirakulöst kontrollerade energi. Scenen blir som ett enda instrument där dansarna slår händer, fötter och får hela kropparna att lyfta och dunka i golvet igen. Det är oavlåtligt fascinerande att följa hur tablas, cello, sång och rörelser laddar varandra, går emot, tar över och fullständigt elektrifierar hela rummet med högspänning.

 

    Det är vackert utan att vara skönt, högsta volt utan att vara dödande, en puls av starkt strålkastarvitt bländar

publiken men sedan ser man mot en harmoniskt ljusgrön fondvägg. Klädda i vackert bruna nyanser genomför dansarna sina skärande attacker och ser sedan ut att vila i ett slags alternativ dansskola, på ett ben, huvudet mot golvet och med det andra benet i luften.

Grattis Dans och Teaterfestivalen i Göteborg och Dansens Hus i Stockholm dit Akram Khan och Ma kommer senare i sommar!

Barbro Westling

Dans

MA

Koreografi: Akram Khan

Musik: Riccardo Nova

Text: Hanif Kureishi

Dansare: Eulala

Ayguade Farro, Anton Lachky, Moya Michael, Inn Pang Ooi, Nikoleta Rafaelisova, Shanell Winlock

Scen: Kanonhallen,

KöpenhamnSpeltid: 1 tim 15 min

SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet