Aftonbladet
Dagens namn: Magnus, Måns
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur / Musik

Sensation - varje gång

 Musikaliskt häng. Taktslaget väntar kvar i luften någon tiondel och löser ut i en extra synkop som är så typisk för Jamaicas Reggae. Vi vet att slaget ska komma men upplever det ändå som en sensation. Varje gång.

På en cd från franska bolaget Passage samlas rottrådarna i tolv utvalda spår, Right Tracks. Det kan förstås diskuteras om detta är de rätta spåren, men hänget är unikt. Det här musiken har överlevt gettot, slummen, våldet, drogerna, reformprogrammen, militären, frikyrkorna, jazzen - och står på egna ben. Jonny Moore, Justin Hinds, Skully Simms (mentor för Bob Marley) och Sparrow Martin var alla med i den tidiga rastafianismen på 60-talet. De slutade att upphöja Haile Sellassie till Gud och började göra något kreativt i stället. Det var i dessa rastas och rockers livsstil och symbolvärld reggaemusiken föddes.

 

    Nu står de här och sjunger som vanligt, Drink Milk, Satan Follow di Army, Hey Mama, med några hundra års erfarenheter fast med en glöd som om det vore första gången de spelar låtarna för dig och mig:

 

    "A revolution rock / this is the brand new rock / This is reggae / reggae rock / A revolution rock".

Problemet är väl att revolutionärerna gått in i gubbåldern och flyttat till landet utanför Kingstons feber. Vilka ska ta över?

Mikael Strömberg

Musik

JAMAICA ALL STARS

Right TracksPassage (distr. Amigo)

SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet