Aftonbladet
Dagens namn: Cecilia, Sissela
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur / Musik

...och som HAN låter

30 år efter Köln-konserten - nu är Jarrett ännu bättre.   30 år efter Köln-konserten - nu är Jarrett ännu bättre. Foto: LARS SJÖGREN

   Pianisten Keith Jarrett har ett bra jobb. I 40 år har han rest runt på världens estrader och blandat lekinstinkt med perfektionism. Hans stil är metamorfosens.

På nya dubbel-cd:n Radiance möter Jarrett en andäktig storpublik i Osaka och Tokyo. En flygel, en ensam musiker, några bra mikrofoner, inspelat live, det är så provocerande enkelt. Han tappar aldrig taget om ögonblicket, hur är det möjligt? Floden av melodier, rytmer och harmonier har dock sällan råmaterialets yvighet, de låter nästan noterade.

Lyssnar man på avstånd, utan att försvinna in i musiken och låta den bearbeta hypermedvetandet, kan Jarretts improvisationer lätt uppfattas som allt från "flumpiano" till "hissmusik". På ytan är det polerat, som en ljus arkitektritad våning och helt igenom designad tillvaro. Men orkar man lyssna under själva finish-en kommer också belöningen.

 

   Det handlar om begränsningens konst. Pianofigurerna må vara framlekta men de har ett sammanhang. Det är inte så mycket vad Jarrett gör utan hur han gör något. Och det kan inte definieras eftersom alla definitioner i improvisationen glider, dansar, kombineras, faller isär och sätts samman återigen.

Jämfört med Kölnkonserten (som ECM gav för 30 år sedan) har han utvecklats stort. Krea-tivitetens startpunkter sätter numer fart i de fritonala regionerna. Rötterna finns inte i jazzen och det gör honom till en ovanlig improvisatör. Jarretts förebilder heter i stället Bach (kontrapunkten), Sjostakovitj (förtätningen), Schönberg, Skrjabin (klangfärgen) och möjligen Rachmaninov (de flinka löpningarna och filmiska melodierna). Alltsammans filtrerat genom en amerikansk medborgare som konsumerar stora mängder film.

 

 Och eftersom han just nu sitter på en pianopall i Tokyo bjussar han på några vinkningar till japansk folkmusik.

Skaffa Radiance! Det hör till nutidsorienteringen att äga åtminstone en Jarrettplatta, hur utarmad skivsamlingen där hemma än är.

Mikael Strömberg
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet