Aftonbladet
Dagens namn: Bernhard, Bernt
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur / Musik

100 procent annorlunda

    "Här görs data-pop - av förste popparen som är elektronmedia-konstnär", skriver en entusiastisk kvällstidningsjournalist. Året är 1971. Över en re-

spektingivande konsol lutar själva popparen i tidsenlig opopoppa-mundering, Hans Edler.

Resultatet gavs ut på eget bolag. Sedan hände inget. Tills nu, när Tommy Apelqvist på Boywonder dyker ner i bandsalladen och återutger Elektron Kukéso inklusive en rad hysteriskt roliga bonuslåtar.

Syntetisk pop låter kanske inte så anmärkningsvärt. Men Edlers musik ÄR anmärkningsvärd. Den är hopplöst före i sitt stilistiska virrvarr av folkvisa, schlager och algoritmisk elektronmusik. Och likaledes hopplöst efter sin tid, monstersynten EMS 1 i Stockholm var inte bara stor som en lägenhet i sjumiljonersklassen, den hade också en kärv, oinsmickrande klang. Därför (?) spelades musiken in nattetid.

 

    Här är även texterna ett kapitel för sig. I synnerhet när de ackompanjeras av vitt och skärt brus.

"Den som söker efter föda söker aldrig förgäves, brukar mannen tänka för sig själv. Efter mycken möda så får han napp på en halv banan som rutten är - ja han lever i misär." (Fattig man söker efter mat).

I den elektroniska gemenskapen är man minst sagt förbryllad över titlar som Jag söker efter kärlek, Långt bort, Vi hör ett skrik, Romantik, Oändlig och så vidare. Finns här en felande länk mellan Stockhausen, Kraftwerk och Hootenanny Singers? Vad hade hänt om Björn Ulvaeus iklätt sig den anemiska looken, skrivit Nietzsche-influerat och dessutom framfört sångerna med en gotisk, spöklik barytonröst?

Brian Eno gjorde något liknande på 70-talet. Men det här är till 100 procent annorlunda.

Vad man än tycker om Elektron Kukéso är det en sanslöst psykedelisk resa. Den ena fördomen efter den andra rämnar. Vad fick honom att tro att Kukéso var lösningen på framtidens pop? Vad? Varför? Hur? Lyssna och avgör.

Mikael Strömberg
Musik

Hans Edler

Elektron Kukéso

Boywonder 001

SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet