ÅSIKT

P2:s Ström får inte missas

Och allt började med tysk progg

KULTUR

I omgörningen av P2 är det en programpunkt som skiljer ut sig: Ström. I kväll kl 21.00 är det dessvärre avslutning för säsongen med ett pulserande fyrverkeri.

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Kraftwerk.

Programledaren Andreas Tilliander har tillsammans med Håkan Lidbo och Mats Almegård sökt upp de allra intressantaste aspekterna och artisterna för att visa upp människorna bakom maskinerna. Allt i en strömmande mix, där både röster och musik bildar ett slags DJ-set för radiolyssnarna.

nn

Plötsligt har technostjärnor, synthlegender, industriveteraner och elektroakustiker hittat ett gemensamt forum. Ström har också ägnat sig åt den hedervärda uppgiften med att remixa veckans pausfågel!

nnI detta sista avsnitt hissas flaggan i topp. Wolfgang Flür pratar om tiden i Kraftwerk och de skivor som grundlade inte bara en, utan flera musikstilar som electro, hiphop, techno och house. Ett helt stim andra artister berättar om vilka deras förebilder, inspirationskällor och favoriter är.

Allt började med tysk progg! För än i dag framstår Kraftwerk som en avantgardegrupp eftersom man hela tiden ställer olösta frågor som rör människa-maskin. Konflikten skapar dragningskraft och man gör det med en beundransvärd envetenhet. Det ligger inte någon ironi i Kraftwerks stelt dansande robotar. Kritiken av teknikberoendet utförs med både värme och antropologisk skärpa. "We are the robots!"

nn

Missa inte Ström. Just nu genomgår ljudet och musiken en helt ny estetisering. Ljud som fenomen och kommunikation. Ljud som miljö och naturresurs. Ljud som buller och musik. Och inte minst ljud som konst och design. Det är här man möter de nya emigranterna"

Mikael Strömberg