ÅSIKT

Drömmen om dronen

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Ger grundton.

■ ■Säckpipan är ett lustigt instrument. De vanligaste fördomarna tycks vara tre. 1. Skotte i kilt. 2. Gammal farbror i Leksandsdräkt. 3. Rått ljud. Och alla fördomarna kan vara sanna.

För egen del gillar jag säckpipans djuriska sida. För det är ju faktiskt en getmage på avigan som man blåser i. Efter några timmars spel samlas spott och sekler av erfarenheter i säcken som luktar blä.

Säckpipan gav tillvaron en fast grundton. Ovanpå den kunde man få sväva ut. Den liggande tonen, dronen eller bordunen, tillhörde en världsbild som nu har kommit tillbaka i technon och annan elektronisk musik.

Dronen är människans dröm om att musiken aldrig ska ta slut. Den mullrande tonen av ett aldrig upphörande undermedvetande, som ibland lämnar metafysiken och klär sig i en dräkt vi kan se och förstå: säckpipan, vevliran, stadstrafiken, forsens brus...

Lyssna på cd:n dråm med Anna Rynefors och Erik Ask-Upmark på Nordic Tradition. Kringellekar och polonäsfrossor redo att erövra behovet av utdragna toner i låga register och pigga melodier som springer vid sidan om.

Mikael Strömberg ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM