ÅSIKT

Elektrisk fest fyller tio år

Art’s birthday party lockar med smala dragplåster och udda artistnamn

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Oj, vilken syntvecka!

Elektronmusikfansen i Stockholm har fått något av en drömstart på 2014.

Som om det inte vore nog med att syntarnas gudfäder Kraftwerk gästade Moderna museet och Cirkus i veckan, så hålls dessutom den årliga tillställningen Art’s birthday party på Södra teatern.

Tvådagarsfestivalen som inleds i dag firar tio år och arrangeras i samarbete med programmet Elektroniskt i Sveriges radio P2.

Det innebär inte bara artister med fantasifulla namn (Vanligt folk, Hästköttskandalen, Varg & Sars, DJ Masskultur) och mindre kända musikaliska genrer (dirty acid, dopplereffektljud, drone-landskap, spökröster, wave) utan troligen den största festivalen för elektronisk musik i Sverige.

En festival vars dragplåster är Uwe Schmidt, Gordon Monahan och Helena Hauff är kanske smalare än en syntare i latexbyxor – men det fascinerande med Art’s birthday party är att man lyckats skapa en mötesplats mellan avancerad ljudkonst och dansmusik som verkar växa för varje år.

De personliga favoriterna Vanligt folk – Göteborgs svar på Deutsch amerikanische freundschaft (DAF) – spelar i kväll på Kägelbanan 20.30.

ARTIKELN HANDLAR OM