ÅSIKT

Mats Öberg en ren naturkraft vid flygeln

Bygger en akustisk bild i kroppen

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Mats Öberg.
KULTUR

MUSIK Mats Öberg söker med hela händerna över klaviaturen. Han är blind sedan födseln och har en fantastisk utväxling i spelet. Jag följer löpningarna och försöker förstå. Anslaget är kort och distinkt med ett absolut gehör för vad som komma skall i nästa tiondels sekund. Tonträffen är exakt. Som om han bygger en akustisk bild i kroppen, som han sedan utan censurerande filter lyckas kopiera ut i musik.

Han sitter i ett rum med många minnen. Här står till exempel ett fotografi från 1980-talet med Morgan Ågren och Mats Öberg från Zappatiden. Och kanske var det Frank Zappa som först gjorde oss uppmärksammade på Mats Öbergs enastående förmåga att spela fraser som är Impossible to play (Zappa).

Inom ramen för Caprice Records soloprojekt Improvisational two har han nu valt att improvisera kring musik av Berndt Egerbladh. Mats håller upp två vinyler: Nybyggarland och Heta linjen och låter oss förstå att Egerbladh (som var hans morbror) har och har haft en större plats i Öbergs musikerliv än vi anat.

Egerbladhs musik stiger mot saliga höjder. Öberg hittar alltid rätt tangent vid rätt tidpunkt. Slår an, dämpar strängar, knackar lite lätt i locket och sargen. Hans fantasi och idérikedom kan jämföras vid en, ja, jordbävning.

ARTIKELN HANDLAR OM

Musik