ÅSIKT

Teatern struntar i de kungliga

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

The Royal National Theatre i London har tröttnat på att vara kunglig. Teatern - en av världens största och mest prestigefyllda med 2 350 platser fördelade på tre scener - fick sitt kungliga namn 1988 men har nu återgått till att kalla sig The National Theatre.

"Den publik vi vill locka till teatern bryr sig inte ett dugg om det kungliga", säger en taleskvinna till The Guardian.

På teatern har man också svårt att erinra sig när medlemmar av kungafamiljen senast kom på officiellt besök för att se en föreställning.

Drottning Elizabeth har inte satt sin fot på teatern sen invigningen av den nya nationalteatern 1976. Drottningmodern och prinsessan Margaret såg musikalen Oklahoma 1998. I övrigt har den engelska kungafamiljen intresserat sig långt mera för sina hästar och hundar än för nationalskalden Shakespeare, och lagom till drottningens 50-årsjubileum har familjen ingen kunglig teater mera.

För Kungliga Dramatiska Teatern i Stockholm finns ingen orsak till att stryka kungligheten. På sistone har kungen sett såväl Maria Stuart som En midsommarnattsdröm på "sin" teater, meddelar hovets Ann-Christine Järnberg, tidigare presschef på Dramaten.

Tove Ellefsen ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM