ÅSIKT

Röda Sten profilerar sig

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Kropp & själ kallas den första utställningen med nordisk videokonst på Röda Sten i Göteborg. Den är tänkt att följas av fler och det kan man hoppas är ett löfte eftersom utställningsverksamheten på Röda Sten alls inte fått någon riktig styrsel sedan renoveringen.

En regelbunden stor utställning av det här slaget - ett tvärsnitt av intressant videokonst med stor bredd - kan kanske ge en stadga och ytterligare profilera Röda Sten som en nordisk konsthall.

Det man en tid framöver kan se på Röda Sten (utställningen går ner redan den 10 februari men är å andra sidan öppen varje eftermiddag och kväll mellan klockan 15 och 20) är något av en generalmönstring av videomediets alla möjligheter och begränsningar. Här finns färgmättad bildpoesi projicerad på sand, technopoetiska slingor på fyra dukar och röda pulserande textremsor på vit botten, för att nämna några variationer i mediet video som handlar om både sättet att filma och sättet att visa.

Favoriterna är ett fåtal riktigt bra verk: Anita Malmqvists It"s electrical, Finnbogi Peturssons Odur, Eva Kochs Crowds, Aimo Hyvärinens Money talks och naturligtvis Mikael Lundbergs ljudinstallation Reflektion.

Ulrika Stahre ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM