ÅSIKT

Norsk epiker - i år igen

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: SCANPIX
Lars Saabye Christensen har i sina böcker lyckats fånga den norska välfärdsstaten i förändring.

Man kan tro att Nordiska rådet försöker ge de unga kortprosaisterna och poeterna en pik när de nu för andra året i rad ger litteraturpriset till en bred, vildvuxen roman av en inte helt ung norrman, Lars Saabye Christensen, född 1953. (Förra året fick Jan Kjaerstad priset.)

Så här lyder en del av motiveringen:

"I sin mångfaldiga rikedom spänner romanen över flera generationers historia och skiftar mellan det realistiska och fantastiska. Berättelsen om Barnum Nielsen och brodern Fred har en grundton av frånvaro, saknad och sorg, men rymmer också försonande stråk av humor, vänskap och svart hopp."

Christensen finns på svenska endast med genombrottsboken Beatles (1985) - ett slags uppväxtskildring från Oslo. Men nu kanske Halvbroren och den uppmärksammade romanen Bly översätts.

Den breda epiken har firat triumfer i alla nordiska länder. Christensen lyckas precis som till exempel Mikael Niemi, Kjell Johansson och Elsie Johansson beskriva välfärdsstater i förändring och hur klassklyftor har brutits ned och byggts upp på nytt. Det är kanske det vi söker.

Eller som det står i motiveringen: "Det är på gott och ont en Oslo-roman, där de små förändringar som griper in i Barnum Nielsens liv, blir markörer för de stora förändringar som har förändrat världen under loppet av ett par generationer."

Vi läsare vill, helt enkelt, få ord på vad som hänt oss och våra länder och mustigheten och vildsintheten är bara något vi får på köpet.

Pelle Andersson